X 
Cutremure stiri: 505

Statele Unite au spionat miniștri și avionul președintei Braziliei (WikiLeaks)

5 iul. 2015,, 20:30   Externe
3383 2

Foto: agerpres.ro

Statele Unite au spionat-o pe președinta Braziliei, Dilma Rousseff, dar și mai mulți miniștri și ambasadori, precum și avionul său prezidențial, dezvăluie documente publicate sâmbătă în comun de site-ul WikiLeaks și jurnalul O Globo, scrie AFP. "Chiar și în cursul deplasărilor oficiale, președinta Rousseff nu era la adăpost de a fi ascultată, pentru că (...) serviciul de telefonie prin satelit Inmarsat al avionului prezidențial" era spionat, afirmă un comunicat publicat de WikiLeaks.

Miniștrii economiei, de externe, președintele băncii centrale, șeful cabinetului președintei, precum și ambasadorii în Germania, Franța, Statele Unite și la Geneva au fost toți supravegheați de Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) în cursul primului mandat al președintei Dilma Rousseff (2010-2014), potrivit acestor documente.

Lista țintelor braziliene ale NSA dezvăluite de Wikileaks și O Globo conține 29 de contacte și oferă noi detalii despre scandalul spionajului mondial operat de Statele Unite, dezvăluit în 2013 de fostul consultant al NSA Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia. După aceste prime dezvăluiri cu privire la interceptarea convorbirilor președintei, Dilma Rousseff și-a anulat o vizită oficială în Statele Unite, care în cele din urmă a avut loc în iunie.

"Dacă președinta Rousseff vrea să atragă noi investiții americane în Brazilia (...), cum poate ea să ofere asigurări firmelor braziliene că omoloagele lor americane nu vor beneficia de avantaje datorită acestei supravegheri?", întreabă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în comunicat. Aceste noi dezvăluiri despre spionajul NSA se adaugă celor făcute în ultimele săptămâni legate de supravegherea mai ales a guvernelor francez și german, pe baza documentelor obținute de WikiLeaks.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав