Cutremure stiri: 501

Handelsblatt: "Germania, acest urias neputincios"

6 iul. 2015,, 02:30   Externe
5703 8

Foto: business24.ro

Infrangerea, militara, economica, dar mai ales morala, suferita de Germania in cel de-al doilea Razboi mondial au marcat puternic, din punct de vedere psihologic, populatia tarii, cu urmari pe termen lung. Nemtii se tem sa-si asume o responsabilitte pe masura puterii economice a statului, considera publicatia Handelsblatt.

Capacitatea Berlinului de a juca rolul de partener de incredere al aliantei este pusa la indoiala in special in Statele Unite, chiar daca americanii nu-si exprima in mod deschis temerile. In centrul atentiei se afla relatiile cu Rusia. Chiar daca Angela Merkel se numara printre cei mai vehementi critici ai politii agresive de expansiune a Kremlinului, de fiecare data cand se ajunge la fapte concrete, Berlinul se retrage in tacere.

Merkel a fost de acord cu instituirea de sanctiuni impotriva Rusiei, dar s-a opus planului de desfasurare a armamentului greu in tarile Baltice. A refuzat, de asemenea, elaborarea unei stragii NATO in eventualitatea unui atac al Rusiei asupra unei tari membre a Aliantei Nord-Atlantice. Este timpul ca Germania sa ia o hotarare.

Berlin are trei variante de actiune. Prima: Germania nu poate sa faca fata presiunii din partea Moscovei fara ajutorul Statelor Unite. In ultima instanta, Germania se confrunta cu o putere nucleara, obsedata de modernizarea arsenalelor sale strategice si a fortelor armate si care, dincolo de multe altele, constituie un factor de amenintare psihologica.

O solutie ar putea fi, in opinia Handelsblatt, adancirea colaborarii transatlantice si acceptul Berlinului de a desfasurai un important contingent american, dar si de rachete nucleare americane pe teritoriul Germaniei. Este insa greu de crezut ca un asemenea scenariu va fi aprobat de populatie, dar si de intreg spectrul politic al tarii.

Este de la sine inteles ca social-democratii, verzii si stanga, alaturi de national-conservatorii al caror glas se face tot mai auzit in ultimul timp, vor permite o asemenea evolutie a situatiei, estimeaza publicatia citata. A doua varianta: Germania va dezvolta un potential militar propriu. Un asemenea scenariu presupune, desigur, o crestere substantiala a cheltuielilor de aparare nationala, dar si revenirea la serviciul militar obligatoriu, impreuna cu punerea la punct a unei arme nucleare proprii. Avand insa in vedere pacifismul conducerii germane, sunt putine sanse ca se va intampla asa.

Varianta numarul trei: Germania va fi nevoita sa se impace cu rolul ei de tara-negociatoare. In aceasta situatie, Berlinul va trebui sa recunoasca dominatia Rusiei sa continua sa aproviziene pietele ruse cu produse germane. Este o modalitate de a se pune la adapost de orice amenintare din partea Moscovei, mai ales ca urmatorul pas logic al fi iesirea Germaniei din NATO.

Ceea ce ar insemna pierderea de catre Germania a suveranitatii pe linie de politica externa, concluzioneaza Handelsblatt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав