Cutremure stiri: 501

Voronin i-a scris o scrisoare lui Schulz

7 iul. 2015,, 14:30   Politică
11904 28
Воронин написал письмо Шульцу
Foto: totul.md
Neatenția față de Moldova ar putea avea consecințe imprevizibile. „Atenție! Moldova se află la hotar cu Ucraina. În asemenea situație noi sîntem obligați să fim atenți în acțiuni”, se menționează în scrisoarea adresată de către ex-președintele Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronin, președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, informează NOI.md.

În opinia lui Voronin, „în condițiile în care societatea moldovenească nu s-a determinat definitiv cu vectorul european de integrare, politica României «de distrugere și asimilare» a țării noastre nu va influența pozitiv procesele de modernizare europeană a Republicii Moldova.

„Deja de 25 de ani Republica Moldova edifică un stat independent și suveran. Ne-am convins cu toții că este un proces destul de complicat, soldat cu multe greutăți. Un factor important este formarea la cetățeni a mentalității unei națiuni moldovenești unite, care își edifică statalitatea. Convingerea în acest fapt și experiența istorică de peste 600 de ani permite să credem cu fermitate în dezvoltarea cu succes a Moldovei în calitate de stat suveran.

Totodată, evenimentele care au loc în Moldova pe parcursul anilor de independență indică asupra existenței unor forțe, atît interne cît și externe, care se opun în permanență dezvoltării obiective a țării. În acest sens, un rol deosebit de distructiv în destabilizarea situației din țară, îndemnurile la divizare teritorială, îl au autoritățile României și așa-numitele comitete pentru unirea Basarabiei.

Duminică, 5 iulie, la Chișinău s-a desfășurat un nou miting cu vechiul slogan impus – „Unirea Basarabiei cu România”. Probabil, nici de această dată manifestația nu merita prea multă atenție, însă printre participanți (circa 3000) au fost peste 2000 de cetățeni ai României, care în mod organizat au fost aduși din țara vecină. Printre aceștia se numărau senatori români și alți oficiali de rang înalt, dar și preoți.

Asemenea intervenții din partea României nu contenesc în toți cei 25 de ani de independență. Mai mult, după aderarea României la UE atacurile asupra Moldovei s-au amplificat.

Cetățenii Moldovei sînt nedumeriți. Pe de o parte, Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE. Pe de altă parte, România, în calitate de membru al UE, promovează o politică de distrugere și asimilare a țării noastre. Provoacă nedumerire faptul că structurile europene de la Bruxelles și Strasbourg, chiar dacă nu la modul deschis, încurajează manifestările național-unioniste și profasciste.
De ce Parlamentul European de fiecare dată nu observă și practic niciodată nu a luat atitudine față de această problemă? De ce Parlamentul European pe parcursul celor 10 ani de președinție a lui Traian Băsescu nu a reacționat la declarațiile lui revanșarde?

Pe parcursul acestor 25 de ani s-au înregistrat o mulțime de asemenea manifestări din partea României. Nu a reacționat nicio organizație europeană.

Toate acestea au loc în condițiile unei țări divizate, unui conflict transnistrean nesoluționat și unei mulțimi de probleme interne. Majoritatea cetățenilor Moldovei nu au fobii față de alte popoare, inclusiv față de poporul român și România. Însă noi și românii trăim în țări diferite... Noi sîntem moldoveni și vorbim limba moldovenească. Și noi sîntem obligați să edificăm statul nostru moldovenesc, suveran și independent!”, se arată în mesajul lui Vladimir Voronin, adresat președintelui Parlamentului European.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав