X 
Cutremure stiri: 507

Tulbure: Cu cît mai mari sînt amenzile, cu atît mai mare e motivația de a respecta legea

17 iul. 2015,, 15:00   Societate
4500 1
Тулбуре: Чем выше штрафы, тем значительнее мотивация не нарушать законы
Foto: realitatea.md
Activistul civic, fostul reprezentant al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei Alexei Tulbure a comentat pentru NOI.md setul de documente antitabac promulgate ieri de președintele țării, Nicolae Timofti.

„M-am lăsat de fumat acum zece ani, de aceea acest subiect nu mai este atît de actual pentru mine. Așa că susțin toate restricțiile în domeniul fumatului”, a menționat Alexei Tulbure.

Expertul consideră că amenzile destul de mari prevăzute de noile legi antitabac (pînă la 8 mii de lei pentru persoanele fizice și pînă la 10 mii de lei pentru persoanele juridice) corespund scopului de a restricționa consumul de tutun. „Amenzile trebuie să fie mari, mai ales în ceea ce se referă la sfera ocrotirii sănătății și încălcarea normelor ecologice. Suma amenzilor are rolul de profilaxie – cu cît mai mare este amenda, cu atît mai mare e motivația persoanelor fizice sau juridice să nu încalce prevederile legale”, a subliniat Alexei Tulbure.

Expertul și-a argumentat poziția prin practica negativă de la noi din țară. „Deseori ne confruntăm cu situația în care o întreprindere care poluează un rîuleț din apropiere scapă cu o amendă de cîteva mii de lei, pe care și-o poate permite să o achite măcar în toată ziua. Iar prejudiciul adus mediului rămîne. Din această cauză, amenzile pentru poluarea mediului, aruncarea deșeurilor în locurile neautorizate, fumatul pe unde se nimerește trebuie să fie mari. Iată că șoferii s-au învățat să-și pună centura de siguranță! Și asta pentru că poliția verifică activ respectarea normelor stabilite”, a menționat Alexei Tulbure.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав