Cutremure stiri: 503

ANRE a iniţiat procedura de majorare a prețurilor în Moldova

20 iul. 2015,, 10:45   Economie
7784 4
Foto: noi.md
Pe 17 iulie a avut loc prima etapă de majorare, începînd cu luna iulie curent, a tarifelor la resursele energetice. Gazele s-au scumpit cu 15 la sută, energia electrică în ansamblu pe țară – cu 30 la sută. După aceasta experţii consideră că vor crește, inevitabil, și prețurile la celelalte mărfuri și servicii, relatează NOI.md.

Ne așteaptă, în particular, majorarea tarifelor la apă. Că doar toate stațiile de pompare a apei nu funcționează în baza panourilor solare, ci în baza energiei electrice. Și aceeași Agenție – ANRE, în calitate de regulator al tarifelor la apă, le va examina și, bineînțeles, va fi de acord cu solicitările furnizorilor de apă.

Ce impact vor avea aceste majorări asupra celorlalte mărfuri și servicii? Să ne amintim că asupra acestui lucru influențează un astfel de indicator ca intensitatea energetică a economiei. Cu alte cuvinte, acesta este raportul consumului de energie și indicatorul de activitate (PIB, costul de producție, serviciile).

În diverse ramuri această pondere este diferită. În medie pe economie acest indicator constituie circa 6 la sută. S-ar părea că avînd un indicator atît de neînsemnat majorarea tarifelor pentru resursele energetice cu 30 la sută nu va afecta mult prețurile finale ale mărfurilor și serviciilor.

Însă nu trebuie să uităm că, în primul rînd, în ţara noastră lipsește mecanismul de elaborare a preţurilor, şi structurile care ar trebui să supravegheze corectitudinea stabilirii prețurilor de consum, iar în al doilea rînd, de regulă, producătorii și comercianții, în caz de majorare a prețurilor la anumite componente, fără a ține cont de ponderea acestor componente la prețul final, îl majorează în aceeași proporție, dacă nu mai mult.

Cei drept, Ministerul Economiei este obligat să elaboreze mecanismele de formare a prețurilor și tarifelor la mărfurile și serviciile de menire socială; strategia și politica în domeniul securității energetice, eficienței energetice a statului, precum și politica în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și supravegherii pieței.

Dar aceste lucruri sînt doar pe hîrtie, în practică toate aceste declarații nu înseamnă nimic. Ministerul nu controlează aceste chestiuni. Să ne amintim recenta declarație a viceministrului Economiei: nu există temei pentru majorarea tarifelor la energia electrică și gaze. Iată însă că s-a adeverit că există.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав