Cutremure stiri: 506

Bratunov: Inițiativa de creare a formațiunilor militare ilegale aparține cetățenilor Moldovei

20 iul. 2015,, 17:45   Societate
7115 3
Foto: timpul.md
Șeful Secției exercitare a urmăririi penale pe cauze excepționale din cadrul Procuraturii Generale, Corneliu Bratunov, a comentat pentru NOI.md informația cu privire la sentința pronunțată în privința a doi locuitori ai autonomiei găgăuze, care se fac vinovați de pregătirea unei lovituri de stat în Moldova.

„Ancheta privind mai multe cazuri de pregătire pentru crearea în sudul Moldovei a unor formațiuni militare ilegale și tentativa de schimbare violentă a orînduirii constituționale continuă”, a menționat Corneliu Bratunov. „Totodată, în instanțele de judecată continuă examinarea anchetelor deja încheiate, de aceea informații legate de aceste cazuri care nu se limitează la taina anchetei sînt puține. Se poate spune cu exactitate că, la începutul anului 2014, a fost întreprinsă o tentativă de creare în sudul țării a unor formațiuni militare ilegale, care ulterior puteau fi folosite pentru schimbarea violentă a orînduirii constituționale. Cîteva zeci de tineri, în mare parte locuitori ai autonomiei găgăuze, au avut o pregătire specială peste hotare pentru participarea la formațiunile militare ilegale. Potrivit versiunii de bază a anchetei, inițiativa respectiva aparținea persoanelor cu cetățenie moldovenească. Printre aceștea se numără și foști funcționari ai administrației de la Comrat. De asemenea, ancheta nu exclude că acțiunile ilegale îndreptate spre subminarea orînduirii de stat erau coordonate de serviciile speciale ale unui stat străin”, a explicat procurorul.

Luni, 20 iulie, a intrat în vigoare sentința finală a Judecătoriei Ceadîr-Lunga în privința a doi cetățeni moldoveni, locuitori ai autonomiei găgăuze, care au fost recunoscuți vinovați de pregătirea unei lovituri de stat. Tinerii și-au recunoscut vina și au cooperat activ cu ancheta, de aceea sentința este relativ moale – cinci ani de închisoare cu suspendare pe cinci ani. De menționat că anume procurorii au solicitat ca tinerii să nu fie condamnați la închisoare cu executare.

Amintim că, la mijlocul anului 2014 și în prima jumătate a anului curent, sentințe similare au intrat în vigoare în privința altor trei locuitori ai Găgăuziei (din Comrat). Audierile în privința altor doi figuranți ai „dosarului de la Comrat”, Dimitri Cuznețov și Veaceslav Boicov, continuă în Judecătoria Botanica. Cei doi pledează nevinovați. Prin aceasta probabil se explică capete mai severe de acuzare – trădare de Patrie, colaborare cu servicii secrete străine, mercenariat, pregătirea pentru organizarea unor formațiuni militare ilegale, intenția de procurare ilegală de arme.

Opinia publică din Găgăuzia are o atitudine extrem de negativă față de aceste anchete, calificîndu-le drept provocatoare și angajate politic. Activiștii civici și funcționarii din autonomia găgăuză resping categoric intenția sau organizarea unor formațiuni militare ilegale în sudul Moldovei pentru schimbarea violentă a orînduirii constituționale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав