Cutremure stiri: 502

ANRE a publicat noile tarife la energia electrică

21 iul. 2015,, 09:50   Economie
11481 3
НАРЭ обнародовало новые тарифы на электроэнергию
Foto: zn.ua
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noile tarife reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice livrată consumatorilor finali de către companile RED Union Fenosa SA, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie , RED Nord și RED Nord - Vest, precum şi un nou tarif pentru serviciul de transport al energiei electrice, prestat de Moldelectrica, aprobate de Consiliul de Administrație al acesteia. Astfel, consumatorii casnici ai Companiei Gas Natural Fenosa Furnizare Energie conectați la reţelele de tensiune joasă vor achita pentru energia electrică 2,16 lei/kWh (anterior 1,58 lei/kWh), iar cei conectați la reţelele de tensiune medie – 1,95 lei/kWh (anterior 1,4 lei/kWh). Totodată, consumatorii finali conectați la reţelele de tensiune înaltă vor achita pentru energia electrică un tarif de 1,68 lei/kWh (anterior 1,17 lei/kWh).

În același timp, pentru consumatorii finali ai Companiei RED Nord conectați la rețelele de tensiune medie tariful va constitui 2,23 lei/kWh (anterior 1,71 lei/kWh), pentru cei conectați la reţelele de tensiune medie – 2,02 lei/kWh (anterior 1,57 lei/kWh). Tarifele similare pentru consumatorii finali ai companiei RED Nord – Vest vor constitui 2,33 lei/kWh și 2,07 lei/kWh, respectiv (anterior - 1,73 lei/kWh și 1,57 lei/kWh). Tariful la serviciul transport al energiei electrice prestat de compania Moldelectrica a fost majorat de la 8,02 pînă la 14,5 bani/kWh.

Tarifele la serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice livrată consumatorilor finali au fost majorate, în principal, din cauza devalorizării considerabile a leului. Ele vor intra în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial. Ultima oară tarifele la energia electrică în Moldova au fost majorate de către ANRE în mai 2012.

De menționat că ANRE nu a inclus în noile tarife reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice devierile financiare în valoare de peste 2 miliarde lei, acumulate, în principal, din cauza devalorizării valutei naţionale în raport cu dolarul. În viitorul apropiat, regulatorul intenţionează să creeze un grup de lucru constituit din experţi în domeniul energetic, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, alte persoane interesate, în scopul verificării devierilor financiare respective acumulate de toţi furnizorii de energie electrică. ANRE va recurge la aceste măsuri pentru a elimina suspiciunile şi speculaţiile unor persoane care pun la îndoială temeinicia şi corectitudinea deciziilor adoptate de ANRE de aprobare a noilor tarife pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав