Cutremure stiri: 505

Ce exportă Moldova în SUA

21 iul. 2015,, 11:15   Economie
6655 2
Что Молдова экспортирует в США?
Foto: radio-resita.ro
Volumul exportului moldovenesc în SUA, în anul 2014, a crescut cu 26,9%, comparativ cu anul precedent, constituind 32,1 milioane de dolari SUA. Ce-i drept, ponderea exportului în SUA este mică – 1,4% (în anul 2013 – 1%), informează NOI.md.
Primul grup de mărfuri îl constituie băuturile alcoolice tari, care au fost exportate în valoare de 13,2 mil. dolari. Urmează detalii (piese de schimb) pentru avioane și elicoptere (peste 8 mil. dolari) – cel mai probabil, de la tehnica veche. Pe locul trei se situează țigările (3,5 mil. dolari).

Din lista primelor zece categorii de mărfuri exportate de Moldova în SUA mai fac parte vinurile din struguri, produsele de panificație și cofetărie, legume uscate, fructe proaspete și uscate, băuturi fermentate, haine pentru femei și fetițe.

Volumul importului din SUA în Moldova este mult mai mare – 76,4 mil. dolari. De menționat că ponderea importului din SUA constitue 1,4% din volumul total, la fel ca exportul în această țară. După importuri ponderi mai mari revin tractoarelor (4 mil. dolari), automobilelor și pieselor de schimb (3,8 mil. dolari), utilajului medical (2,3 mil. dolari). Din produsele alimentare Moldova importă din SUA pește congelat, băuturi alcoolice tari, semințe de floarea soarelui, carne (inclusiv de pasăre).

Pînă acum, Moldova exporta în SUA mărfuri industriale în baza Sistemului generalizat de preferințe comerciale (GSP), adică fără achitarea taxelor vamale. Săptămîna trecută s-a anunțat că acest regim a fost prelungit pe doi ani.

„Nu putem spune că aceasta va duce la majorarea bruscă a exportului moldovenesc, pentru că în fond, nu se schimbă nimic”, a menționat pentru NOI.md șefa Direcției principale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei, Inga Ionesii. „Din mărfurile industriale vom putea exporta fără achitarea taxelor vamale doar o parte din tehnica aviatică și mărfurile industriei ușoare. Vinurile, fructele uscate, nucile și țigările nu cad sub incidența sistemului GSP, adică ele sînt exportate în SUA cu achitarea taxelor vamale. Cu toate acestea, noi am majorat exportul în SUA cu aproape 27%”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав