X 
Cutremure stiri: 505

Braghiș: Tariful la energia electrică trebuie să fie stabilit în fucnție de salariul mediu pe economie

22 iul. 2015,, 09:50   Economie
2958 3
Брагиш: В тариф на электроэнергию должна быть заложена средняя зарплата по экономике
Foto: moldnews.md
După majorarea tarifelor la energia electrică mulți spun că statul nu trebuia, în anul 2000, să vîndă rețelele electrice de distribuire „Chișinău”, Centru” și „Sud”. Contractul de vînzare-cumpărare a celor trei rețele cu compania spaniolă „Union Fenosa International” a fost semnat de premierul de atunci Dumitru Braghiș, pe care NOI.md l-a întrebat, dacă s-a procedat corect, atunci cînd au fost vîndute aceste obiecte strategice.

„Pentru a răspunde la această întrebare, apolitic și dezinteresat, trebuie să vedem care sînt tarifele la energia electrică la cele trei întreprinderi – «Gas Natural Fenosa Furnizare Energie» (2,16 lei pentru 1 kWh), «RED Nord» (2,23 lei pentru 1 kWh) și «RED Nord-Vest» (2,33 lei pentru 1 kWh) . Astfel, totul devine clar, or, dacă decizia luată a făcut ca tariful la rețelele electrice de distribuire private să fie mai mic, decît la întreprinderile de stat, cum acea decizie putea să fie greșită?”, a menționat fostul prim-ministru.

„Însă o perioadă de timp tariful la compania privată era mai mare, deoarece Union Fenosa a făcut investiții mari și acestea au fost incluse în tarif. Cu timpul, aceste investiții au dat rezultate și consumatorii din zona de deservire a acestei întreprinderi plătesc mai puțin, decît cei din zona companiilor RED Nord și RED Nord-Vest, care au rămas în proprietate de stat”, a explicat Dumitru Braghiș.

Referindu-se la recenta majorare a tarifelor, ex-premierul a menționat că are întrebări referitoare la unele cheltuieli incluse în tarif. „De exemplu, furnizorul poate include în tarif orice salarii dorește. Ar fi corect ca salariile angajaților întreprinderii să fie achitate nu din contul tarifului, ci din profit. Tariful trebuie stabilit în funcție de salariul mediu pe economie, iar suma care o depășește să fie acoperită din contul profitului. În acest caz, consumatorii nu vor plăti salariile cuiva în mărime de 10-20 de mii de lei”, consideră Dumitru Braghiș.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав