Cutremure stiri: 501

Poisic: Domnul Arapu ne derutează

22 iul. 2015,, 15:15   Economie
3493 1
Пойсик: Господин Арапу напускает туману
Foto: noi.md
Solicitat de NOI.md, expertul economic Mihail Poisic a comentat declarația ministrului Finanțelor în exercițiu, Anatol Arapu, privind faptul că două miliarde de lei pe care bugetul de stat nu le va obține de la Uniunea Europeană nu este o sumă critică pentru economia națională.

„Domnul Arapu nu poate să spună deschis că situația în economia națională este precară și continuă să se agraveze, a menționat Mihail Poisic. – Datoria lui politică este să-i calmeze pe cetățeni și el face acest lucru, derutîndu-ne într-o situație foarte clară”, consideră expertul.

Potrivit informației lui Mihail Poisic, la capitolul venituri al bugetului de stat sînt prevăzute peste 2,8 miliarde de lei, sub formă de granturi străine, pe cînd valoarea totală a veniturilor preconizate constituie 30,5 miliarde de lei. Cheltuielile bugetare prevăzute constituie 34,6 miliarde de lei. Prin urmare, apare un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei. Lipsa unui acord cu FMI este un semnal din partea donatorilor că nu se recomandă cooperarea cu țara noastră.

Mihail Poisic ne sugerează să apelăm la datele statistice pe semestrul trecut. Volumul remitențelor a scăzut, exportul s-a redus, transportul de mărfuri s-a micșorat. „Totodată, autoritățile susțin că încasările bugetare cresc. Ele cresc dacă le comparăm cu indicatorii din anul trecut, cînd dolarul era de 13 lei, dar în momentul de față acesta constituie deja 19 lei. O astfel de creștere nu poate fi calificată drept motiv pentru optimism”.

„Potrivit celor mai modeste calcule, situația este foarte rea. Sînt vizibile semnele de recesiune, susține Mihail Poisic. În economie există foarte multe probleme și numărul lor crește. Situația în țară este instabilă, plus fraudele la cel mai înalt nivel. De aceea, nu există temei pentru împărtășirea optimismului domnului Arapu”, a conchis Mihail Poisic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав