Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Noul guvern declară integrarea europeană drept obiectiv strategic

30 iul. 2015,, 15:50   Politică
3181 5
Новое правительство провозглашает европейскую интеграцию стратегической задачей
Foto: mail.ru
Drept obiectiv strategic al noului guvern a fost declarată integrarea europeană. Acest lucru rezultă din Programul de activitate al Guvernului pentru 2015-2018, pe care candidatul la funcţia de prim-ministru, Valeriu Streleţ, l-a prezentat joi în Parlament, informează agenţia "Infotag".

În preambulul programului se menţionează că "cea mai sigură cale pentru creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor este integrarea europeană".

"În acest scop, Guvernul îşi propune să creeze toate premisele necesare care, odată valorificate, vor asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Realizarea cu succes a Acordului de asociere are scopul obţinerii de către RM a acestui statut", se menţionează în document.

Pe termen scurt, preocupările majore ale Guvernului Republicii Moldova sînt orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securităţii interne şi externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancţionarea şi combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă şi impulsionarea dezvoltării economice, precum şi spre protejarea veniturilor cetăţenilor.

Pe termen mediu, priorităţile Cabinetului de miniştri includ sporirea bunăstării cetăţeanului prin asigurarea unei creşteri economice incluzive şi susţinerea grupurilor vulnerabile ale societăţii. De asemenea, este vorba despre combaterea corupţiei; reformarea justiţiei şi a instituţiilor de drept, care să garanteze supremaţia legii; reintegrarea ţării şi asigurarea accesului la educaţie şi sănătate de calitate.

"Scopul final al actului de guvernare este un stat puternic, care să servească poporul. Un stat cu instituţii corecte şi drepte, care acţionează în baza principiului transparenţei şi eficienţei. Un stat în care funcţionează legea, instituţiile de drept sînt depolitizate, justiţia se face în interesul cetăţeanului, iar banul public este cheltuit în interesul public", se subliniază în document.

Conform programului, o prioritate a politicii externe este aprofundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, se planifică consolidarea "relaţiilor strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina, cu accent pe integrarea europeană".

În program se mai menţionează "avansarea dialogului strategic cu SUA, dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic şi migraţional, valorificînd pe deplin potenţialul Tratatului de prietenie şi cooperare".

Noul guvern intenţionează, de asemenea, să dezvolte potenţialul de cooperare cu o serie de ţări precum Canada, Japonia, Republica Populară Chineză, Republica Turcia, Statul Israel, Republica Coreea, Republica India, Statul Qatar, dar şi cu alţi actori globali şi regionali. Şi dezvoltarea relaţiilor cu statele-membre ale CSI, în special – pe dimensiunea comercial-economică – cu Republica Belarus şi Republica Kazahstan este examinată ca direcţie prioritară a activităţii noului Cabinet de miniştri.

Referitor la relaţiile cu organizaţiile internaţionale şi regionale, cum ar fi ONU, OSCE, Consiliul Europei, OCEMN, SEECP, ICE, GUAM, Guvernul planifică să participe consecvent la activitatea acestora pentru promovarea intereselor şi priorităţilor naţionale, îmbunătăţirea imaginii şi sporirea credibilităţii Republicii Moldova în cadrul acestora şi pe arena internaţională.

În rubrica "Securitate şi apărare" programul de activitate a Guvernului prevede actualizarea Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova pentru a face faţă situaţiei pe plan internaţional, inclusiv prin valorificarea cooperării cu Uniunea Europeană în domeniul politicii de securitate şi apărare comune.

"Guvernul va crea un mecanism integrat de planificare a securităţii şi apărării naţionale şi va consolida capacităţile de management al securităţii şi apărării naţionale în situaţii de criză", se menţionează în document.

Noul cabinet de miniştri intenţionează să contribuie la Politica de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene şi să continue cooperarea cu NATO în cadrul Planului individual de acţiuni al Parteneriatului, Iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare şi altor programe. Unul dintre aspectele politicii de securitate ţine de profesionalizarea graduală a Armatei Naţionale, inclusiv prin creşterea ponderii militarilor prin contract şi dezvoltarea capacităţilor de informaţii militare în scopul apărării naţionale şi implementarea programelor de asigurare a securităţii informaţionale şi apărării cibernetice. În program este prevăzută desfăşurarea negocierilor şi semnarea Acordului Republica Moldova – Uniunea Europeană privind procedurile de schimb de informaţii cu caracter confidenţial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?