X 
Cutremure stiri: 505

Cetăţenilor Ucrainei li se acordă masiv azil în Moldova

6 aug. 2015,, 17:30   Societate
6320 3
Граждане Украины массово получают убежище в Молдове
Foto: sputnik.md
Conform datelor pentru anul trecut, 134 de cetăţeni ai Ucrainei au dobîndit statut de refugiat în Moldova, a declarat într-un interviu pentru „Sputnik Moldova” şeful Secţiei informare şi apatridie a Biroului Migraţie şi Azil, Iulian Popov.

Potrivit funcționarului, marea majoritate dintre aceştia au sosit în Moldova din regiunile Doneţk şi Lugansk, unde au loc conflicte armate interne.

„După criteriile noastre, 134 de persoane care cer azil constituie o cifră impunătoare. Aceştia sînt oameni cu tragedii şi istorii personale”, a menţionat Popov.

În Moldova refugiaţii au practic aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii autohtoni: dreptul la muncă, asistenţă medicală, educaţie.

Iulian Popov a mai adăugat că în Moldova funcţionează de asemenea un sistem de integrare a acestei categorii de persoane: li se oferă dreptul de a învăţa limba de stat şi de a obţine o profesie. Din numărul total de refugiaţi sosiţi în Moldova, pe al doilea loc se află originarii din Siria.

Popov a remarcat o creştere a fluxului de refugiaţi. Potrivit funcţionarului, dacă în 2012 au solicitat azil 177 de persoane, doar în primul semestru al anului curent, numărul acestora e de 195. În opinia intervievatului, Moldova nu se va confrunta cu un flux însemnat de refugiaţi, care caută refugiu într-o ţară străină.

În opinia lui Popov, majoritatea refugiaţilor care ajung la noi consideră Moldova drept un punct de tranzit în drumul spre ţările mai dezvoltate ale Europei de Vest.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав