Cutremure stiri: 505

Parlicov: Tarifele la gazele naturale trebuiau majorate cu maximum 5-6%

8 aug. 2015,, 10:30   Economie
3640 1
Парликов: Тарифы на газ следовало повысить не более чем на 5-6%
Foto: esp.md
SA „Moldovagaz” este îngrijorată de faptul că ANRE ar putea anula sau sista noile tarife la gazele naturale . Între timp, în presă a apărut informația că ANRE deocamdată nu vede motive pentru revizuirea tarifelor, informează NOI.md.

„Tariful este calculat conform metodologiei, în baza cursului valutar prognozat, prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale, tarifului la transportare, cheltuielilor operaționale ale întreprinderii și alți indicatori”, au declarat surse din cadrul ANRE, citate de newsmaker.md.

Potrivit surselor, ANRE primește datele privind primii doi indicatori de la Ministerul Economiei, însă aceste date încă nu au fost prezentate. „Deocamdată, în tarif este inclus prețul mediu de procurare de 260 de dolari SUA, însă dacă de la Ministerul Economiei vor parveni alte cifre, vor fi motive pentru revizuirea tarifelor”, au menționat surse din cadrul ANRE.

La rîndul său, Ministerul Economiei a comunicat că pregătește calculele pentru ANRE. „Ministerul a primit indicația de a analiza costul mediu anual de achiziție a gazelor naturale abia miercuri seara. Avînd în vedere volumul de lucru, prognoza preliminară privind calculele respective va putea fi prezentată nu mai degrabă de miercurea viitoare, posibil, la ședința Guvernului”, au precizat pentru newsmaker.md surse din cadrul serviciului de presă al Ministerului Economiei.

Totodată, experții insistă asupra faptului că tarifele la gazele naturale au fost majorate neîntemeiat, avînd în vedere reducerea prognozată a prețurilor de cumpărare. Potrivit fostului director al ANRE Victor Parlicov, tarifele trebuiau majorate cu maximum 5-6%. Expertul consideră că tarifele în genere puteau să nu fie majorate sau chiar urmau să fie micșorate, dacă nu era „amendamentul lui Furdui” (modificarea la Legea cu privire la gazele naturale care prevede scoaterea veniturilor de la tranzitul de gaze naturale prin Moldova de sub reglementarea ANRE, respectiv, neincluderea acestor venituri în tarif – newsmaker.md).

Potrivit lui Parlicov, din cauza acestui amendament, tariful la transportarea gazelor naturale a fost majorat de 16 ori. Expertul a amintit despre creșterea „stranie„ a pierderilor de gaze naturale incluse în tarif (de la 32,8 milioane de metri cubi pînă la 47 milioane de metri cubi pe an), ceea ce la fel a influențat asupra calculelor. Victor Parlicov consideră că „Moldovagaz” chiar și la tariful vechi putea gradual, din contul reducerii prețului de procurare din cauza diminuării prețurilor mondiale, să compenseze pierderile acumulate anii precedenți din cauza deprecierii valutei naționale”, scrie newsmaker.md.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав