Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Pămîntul în Chișinău și-a pierdut atractivitatea investițională

9 aug. 2015,, 12:00   Capitala
5402 1
Земля в Кишиневе потеряла инвестиционную привлекательность
Foto: makler.md
În opinia operatorilor de pe piața imobiliară, pămîntul în Chișinău și-a pierdut atractivitatea investițională și a trecut în categoria activelor cu lichiditate joasă. Declarația aparține experților de la Bursa Imobiliară „Lara”, care au menționat că acest lucru se explică prin factorii sub a căror influență s-a format piața terenurilor de pămînt pentru construcții din capitală, informează NOI.md.

Nu este un secret că la timpul său terenurile de pămînt în Chișinău erau activ cumpărate cu scopuri speculative, fără analiza limitelor fizice și folosirea de perspectivă. În prezent, aceste loturi de pămînt sînt considerate nepotrivite pentru dezvoltare. O bună parte dintre cumpărători preferă să cumpere obiecte finalizate cu edificii. În acest caz, cumpărătorii suportă cheltuieli doar pentru reparație, după care imobilul este gata pentru exploatare.

Experții menționează că prețurile la pămînt în Chișinău sînt în scădere din anul 2014. În prezent, cererea la pămînt este minimă, loturile de teren se vînd greu. Specialiștii de la „Lara” amintesc că pînă nu demult se considera că loturile de pămînt din Chișinău au cea mai mare lichiditate. Chiar și loturile din apropierea capitalei se vindeau destul de rapid și la un preț bun. Către anul 2015 situația s-a schimbat semnificativ și piața loturilor de pămînt din capitală și apropierea ei se deosebește de situația din anii precedenți. În prezent, piața terenurilor de pămînt se află nu la cea mai activă etapă. Volumul tranzacțiilor este mic și are un caracter aleator. Cumpărătorii sînt mai atenți atunci cînd fac alegerea și înaintează condiții suplimentare față de locul de aflare, parametrii fizici, căile de acces și alte elemente de infrastructură.

Deja acum se poate afirma că așteptările din anul trecut privind stabilizarea pieței loturilor de pămînt riscă să nu se justifice, dacă situația nu se va schimba pînă la sfîrșitul anului 2015. Aceasta se explică prin reducerea vertiginoasă a cererii și creșterea bruscă a ofertei. Acest dezechilibru a apărut cu ceva timp în urmă, însă anume în anul 2015 a devenit mai pronunțată. În opinia experților imobiliari, principala tendință a pieței loturilor de pămînt în municipiul Chișinău, în anul 2015, este reducerea lichidității. Pentru a-și vinde terenurile, unii proprietari oferă reduceri de pînă la 10-15%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?