Cutremure stiri: 505

PD, PLDM și PCRM vor primi cele mai mari alocații din bugetul de stat

14 aug. 2015,, 11:50   Politică
4391 9

Foto: noi.md

Trei formațiuni politice care au obținut cele mai bune rezultate la alegerile locale din acest an, vor primi cele mai mari alocații din bugetul de stat, începînd cu anul 2016. Cel puțin asta prevede Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, care va fi pusă în aplicare începînd cu anul viitor, informează NOI.md.

Potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX, cuantumul total al alocațiilor acordate partidelor politice proporțional cu performanțele obținute se ridică la suma de 30,3 milioane de lei. Astfel, PDM și PLDM ar putea primi aproximativ 8,7 milioane lei fiecare, iar PCRM - 3,3 milioane lei.

Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali, bani care urmează a fi repartizați proporțional cu performanțele obținute la alegeri. Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți care nu vor primi nimic din buget deoarece legea nu i-a luat în vizor. În cazul blocurilor electorale, alocația se va împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau conform numărului de mandate obținut de fiecare formațiune.

Formula finală de calcul a alocațiilor prevede totuși 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare. Astfel, luînd în considerație ultimele două scrutine electorale din 2014 și 2015, partidele politice ar urma să primească circa 60 de milioane de lei, care vor fi distribuite conform unui regulament al Comisiei Electorale Centrale. Documentul urmează să fie elaborat pînă în toamna acestui an și va stabili clar distribuirea banilor din buget. De asemenea, acest mecanism va include și instrumente de verificare și control a banilor cheltuiți, precum și sancțiuni în cazul în care actorii electorali vor încălca legislația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав