Cutremure stiri: 505

Ce sfat a primit Kievul din partea SUA cand Rusia a anexat Crimeea

22 aug. 2015,, 19:00   Externe
11452 11

Foto: evz.ro

"Cand trupele presedintelui Vladimir Putin ocupau, la inceputul anului 2014, peninsula Crimeea, guvernul provizoriu de la Kiev se intreba daca este cazul sa intervina impotriva trimisi acolo de Moscova. Admistratia Barack Obama a transmis foarte clar: evitati o confruntare militara cu Rusia", scriu John Rogin si Eli Lake in Bloomberg View, cu referire la declaratiilor unor functionari americani. "A fost un sfat, nu un ordin", s-au grabit acestia sa sublinieze, adaugand ca, din cate au aflat, "semnale identice au fost trimise Kievului si de guvernele tarilor europene".

In opinia semnatarilor articolului, logica acestui indemn a fost urmatorul: "Casa Alba se temea ca, daca armata ucraineana va incepe sa lupte in Crimeea, acest lucru i-ar fi oferit lui Putin justificarea necesara pentru o actiune mult mai ampla in Ucraina, dupa modelul celei folosita in 2008, cand, in replica la un atac preventiv din partea guvernului de la Tbilisi, liderul de la Kremlin a ordonat armatei sale sa intre in Georgia, ocupand o mare parte din teritoriul acestei tari. Trupele Moscovei controleaza si acum regiuni georgiene", mentioneaza jurnalistii.

Josh Rogin si Eli Lake scriu ca operatiunea rusilor din Crimeea i-a luat prin surprindere pe americani: cu o zi inainte de invazie, analistii spionajului american au asigurat Congresul ca desfasurarea trupelor ruse la granita cu Ucraina este o cacialma. "Ucraina s-a trezit, cu adevarat, in capcana", a comentat Damon Wilson, vicepresedintele Atlantic Council.

"Orice reactie de forta a Ucraina la acesti necunoscuti cetateni vorbitori de limba rusa s-ar fi inscris in acelasi scenariu creat de Putin, conform caruia atitudinea Ucrainei reprezinta o amenintare pentru viata rusilor. Putin ar fi avut putut explica interventiile sale armate prin dorinta de a sari in ajutorul rusilor intrati in dizgratie".

"In discutiile private cu parlamentarii americani, Obama sustine ca decizia lui de a nu oferi armament ucrainenilor este legata de dorinta de a evita o confruntare directa cu Rusia", afirma autorii materialului din Bloomberg Niew, citandu-l pe un republican care a luat parte la una dintre respectivele discutii.

"Presupunerea ca, evitand un conflict cu Moscova, Putin isi va schimba poilitica, a fost eronata", estimeaza cei doi jurnalisti. "Dupa aproape doi ani, Crimeea este aproape uitata, fortele separatiste, in spatele carora se afla Moscova, controleaza doua mari regiuni ale Ucrainei, iar armistitiul fragil dintre cele doua parti ale conflictului poate fi distrus in orice clipa".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав