X 
Cutremure stiri: 506

Experți: După demisia lui Dorin Drăguţanu, activitatea BNM va fi paralizată

22 sep. 2015,, 12:20   Economie
2758 7
Foto: noi.md
În legătură cu demisia conducerii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), şansele că Misiunea FMI va veni în Moldova sînt aproape nule, iar activitatea instituţiei va fi practic paralizată şi nu va putea reglementa sistemul financiar-bancar, consideră fostul preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă.

Solicitat de agenţia "Infotag", fostul parlamentar a spus că decizia guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, şi a adjunctului său, Marin Moloşag, de a-şi da demisia va avea un impact negativ asupra stabilităţii financiare a ţării.

"Nu are sens să aşteptăm deblocarea resurselor financiare din partea partenerilor internaţionali pentru suplinirea bugetului. Principala întrevedere a reprezentanţilor FMI va avea loc anume cu BNM, deoarece banca este principalul beneficiar al mijloacelor financiare. De la BNM au plecat principalele persoane. Restul membrilor Consiliului de administraţie – Aureliu Cincilei şi Ion Sturzu – sînt de puțin timp în sistem şi am dubii că le stă în puteri să facă faţă sarcinilor regulatorului", consideră Ioniţă.

Potrivit lui, acuzaţiile lui Drăguţanu la adresa prim-ministrului Valeriu Streleţ ar trebui să-l motiveze pe ultimul să demisioneze.

"BNM a ajuns într-o situaţie dificilă. Dintr-o parte Guvernul a cerut «nimicirea» economiei în folosul păstrării unor preferinţe pentru populaţie, iar din alta – Drăguţanu a încercat să menţină economia. Guvernul nu înţelege că loveşte în economie, aceasta afectează şi populaţia ţării", a explicat Ioniţă.

Actualul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie, Ştefan Creangă, de asemenea, consideră că demisia conducerii BNM poate duce la urmări neplăcute pentru ţară şi economie.

"Încă nu dispunem de informaţie confirmată, dar avem suspiciuni că Misiunea FMI îşi va anula vizita. Desigur, Drăguţanu a fost criticat dur de politicieni şi societatea civilă, însă a procedat corect. Avîndu-l în funcţia de guvernator al BNM, am reuşit să evităm consecinţe neplăcute de pe piaţa valutară şi financiar-bancară. Consider că demisia lui este inoportună şi ar trebui să mai aştepte puţin", a spus el.

Vicepreşedintele Comisiei economie, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, afirmă că motiv pentru îngrijorare pot servi doar "speculaţiile şi presiunile psihologice" asupra participanţilor pieţei.

"Demisia conducerii BNM nu trebuie să influenţeze vizita Misiunii FMI. De asemenea, nu există motive de îngrijorare în legătură cu situaţia de pe piaţa valutară. BNM este doar regulator, el nu apasă butoanele stabilind cursul la dolar şi euro în raport cu valuta naţională. Îngrijorare provoacă doar faptul că pe piaţă apar persoane care speculează pe seama situaţiei politice din ţară, dar pentru aceasta avem guvern şi BNM, care este format dintr-o echipă de specialişti, nu o singură persoană, pentru a ţine piept răuvoitorilor", a spus el.

Conform experţilor, Parlamentul nu este în drept să refuze demisia lui Drăguţanu, deoarece există o prevedere a legii, care reglementează obligaţiunile şefului BNM. Potrivit acestora, Parlamentul este obligat să ia act de decizia lui Drăguţanu şi să organizeze concurs pentru ocuparea funcţiei.

Anterior spicherul Andrian Candu a comentat demisia conducerii BNM pentru o sursă mass-media, spunînd că Parlamentul va evalua posibilele riscuri pentru ţară.

"Noi vom acţiona conform legii. Avem la dispoziţie trei luni pentru desfăşurarea concursului şi alegerea noului guvernator al BNM. Acum sînt preocupat de negocierile cu reprezentanţii FMI, după care vom decide ce să facem în continuare", a explicat el.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şi viceguvernatorul, Marin Moloşag, şi-au anunţat luni demisia, drept motiv invocînd presiunile politice din partea prim-ministrului Valeriu Streleţ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав