X 
Cutremure stiri: 505

PCRM cere demisia președintei Curții Constituționale

24 sep. 05:30   Politică
2 ore in urma 882 0

Partidul Comuniștilor din Moldova denunță abuzul de putere al șefei Curții Constituționale, Domnica Manole, care a ascuns în mod intenționat informația că nu toți membrii Curții au susținut decizia la cererea deputaților de opoziție Vladimir Voronin și Diana Caraman.

Potrivit PCRM, este deosebit de revoltător faptul că unul dintre judecători, dînd dovadă de înalt profesionalism și loialitate față de lege, a exprimat o opinie diferită cu privire la decizia rușinoasă a CC, dar opinia sa a fost ascunsă în mod intenționat.

Numai după presiuni insistente din partea PCRM, Curtea Constituțională a fost impusă să publice acest document pe site-ul său oficial.

„Aceasta este o dovadă clară că conducerea CC recurge la manipulări pentru a suprima pozițiile incomode pentru autorități și pentru a ascunde adevărul”, a declarat PCRM.

Ei consideră că un astfel de comportament al președintei CC, Domnica Manole, nu numai că subminează credibilitatea sistemului judiciar, dar constituie și o încălcare grosolană a normelor constituționale pe care ar trebui să se bazeze conducerea statului.


PCRM consideră că aceasta este o încercare de a ascunde adevărata stare de lucruri și de a proteja guvernarea de asumarea responsabilității pentru deciziile lor ilegale.

PCRM cere investigarea imediată a acestor încălcări și demisia președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, considerînd că aceasta pune interesele politice ale autorităților mai presus de Constituție.

„Vom continua să apărăm interesele poporului și să demascăm orice încercare de uzurpare a justiției”, a declarat PCRM, publicînd opinia judecătorului Curții Constituționale, Serghei Țurcan.

Anterior, deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman au atacat la Curtea Constituțională hotărîrea Parlamentului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale la 20 octombrie, menționînd că prevederile normative adoptate contravin articolului 90 alin. 4 din Constituție, potrivit căruia alegerile pentru un nou președinte pot fi organizate în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că CC a decis că sesizarea celor doi deputați este inadmisibilă.

Curtea Constituțională a menționat că articolul 90, alineatul 4 din Constituție vizează alegerile prezidențiale organizate doar în cazul în care funcția de președinte, este vacantă: deces, imposibilitate definitivă de a-și exercita atribuțiile, demisie sau demitere, încetarea mandatului în exercițiu.

Iar textul „cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului de președinte”, în conformitate cu articolul 135 alineatul (2) din Codul electoral, se referă la alegerile prezidențiale organizate în cazul expirării mandatului de 4 ani.

Articolul 80 din Constituție stabilește durata mandatului Președintelui Republicii Moldova, precizînd cînd începe și cînd se încheie acesta. Mandatul Președintelui o durează 4 ani, se exercită de la data depunerii jurămîntului și se încheie în momentul depunerii jurămîntului de către Președintele nou ales. Curtea a subliniat că intervalul de timp dintre două depuneri de jurămînt nu trebuie să fie mai mic de 4 ani. Depunerea jurămîntului de către noul președinte este punctul de demarcație a celor două mandate: mandatul expirat se încheie și începe mandatul președintelui nou ales”, a declarat președintele CC.

Astfel, data alegerilor rămîne cea stabilită de parlament - 20 octombrie.

8
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав