Cutremure stiri: 503

Cum va lupta Usatîi cu problemele ce țin de încălzirea centralizată la Bălți

22 sep. 2015,, 16:35   Societate
3725 0
Как Усатый будет бороться с проблемами централизованного отопления в Бельцах?
Foto: ru1.md
Luni, 21 septembrie, Renato Usatîi a avut o şedinţă cu şefii întreprinderilor municipale în cadrul căreia au fost discutate problemele privind pregătirea către sezonul de încălzire. Principalul subiect pe ordinea de zi a fost cel cu privire la încălzirea centralizată.

„Astăzi am discutat aprins cu tema încălzirii centralizate în Bălţi cu directorul CET-Nord în cadrul şedinţei privind pregătire către sezonul de încălzire. Pe de-o parte sunt instituţii sociale care trebuie deconectate de la sistemul de încălzire pentru că acolo se înregistrează pierderi de la 30% până la 60%, iar încălzirea atmosferei o plăteşte primăria. Pe de altă parte dacă le deconectăm vom pune povara pe umerii populaţiei, oamenii vor plăti mai mult, deoarece în reţeaua CET-Nord vor rămâne mai puţini consumatori. Cel puţin, aşa explică directorul. Pierderile de la instituţiile sociale pot fi diminuate, dacă vom izola ţevile. În ultimii 5 ani primăria şi CET-Nord hotăra cine trebuie să facă asta. Reţelele sunt la balanţa oraşului, dar oraşul nu avea bani să le izoleze, iar CET-Nord nu doreşte să le gestioneze şi nici să le izoleze. Întreprinderea nu este interesată de acest lucru, este indiferentă faţă de acest fapt: important este să fie plătit. Aceeaşi situaţie şi cu blocurile multietajate: deja este interzis de Guvern deconectarea de la sistemul de încălzire centralizată: vrei, nu vrei, dar trebuie să plăteşti către CET-Nord.”, a scris Renato Usatîi pe reţelele de socializare, precizând că intenţionează să „distrugă acest cerc vicios”.

Usatîi consideră că este necesar de efectuat descentralizarea sistemului de încălzire la instituţiile sociale, deoarece „este o aberaţie să plăteşti pentru pierderile din reţea câte 150 de mii pentru fiecare obiect” .

„Este clar că CET-Nord-ul nostru (care e în proces de modernizare) va tura motoarele ca şi până acum şi va expedia oamenilor facturi. Ei nu au nicio problemă cu asta. Directorul aşa şi spune: businessul este business. Dar există o ieşire din situaţie. Vom termoizola blocurile multietajate. Aceşti pereţi care au fost construiţi în perioada în care gazul nu costa nimic, dau planetei pământ jumătate din gigacaloriile primite. Aşadar, mai întâi termoizolarea blocurilor de locuit, apoi descentralizarea sistemului de încălzire pentru instituţiile sociale. În acest fel şi oamenii vor plăti mai puţin pentru încălzire, şi oraşul. Ne vom descurca!”, a declarat primarul Usatîi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав