X 
Cutremure stiri: 502

Opoziția din Moldova caută voturi

5 oct. 2015,, 08:15   Politică
5239 7
Молдавская оппозиция ищет голоса
Foto: ru.sputnik.md
Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), de opoziție, Igor Dodon, duminică i-a îndemnat pe colegii din Parlament să susțină inițiativa fracțiunii de a exprima moțiune de cenzură prim-ministrului și președintelui țării.

În Moldova, de la începutul lunii septembrie au loc proteste masive ale opoziției de dreapta și de centru-stînga. Duminică adepții Partidului Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și al Partidului Nostru”, în frunte cu Renato Usatîi, au ieșit la manifestație. Opoziția a înaintat ultimatum șefului statului, Nicolae Timofti, să-și dea demisia pînă vineri. Iar la 2 octombrie Dodon și Usatîi au menționat că mitingul preconizat pentru 4 octombrie a fost amînat pentru a evita confruntările cu o altă mișcare de protest – Platforma Civică „DA”.

Activiștii „DA” au desfășurat manifestarea duminică. Ea s-a finalizat cu un marș pașnic și îndemnuri de a realege autoritățile.

Liderul opoziției de stînga Dodon s-a adresat, de asemenea, deputaților din alianța liberal-democrată de guvernare cu propunerea de a convoca ședința extraordinară a Legislativului pentru a examina situația.

„Noi insistăm asupra convocării Parlamentului. Socialiștii au pregătit proiecte de legi privind exprimarea votului de neîncredere prim-ministrului Valeriu Streleț și președintelui Nicolae Timofti. Votarea pentru demiterea lor poate fi ultima șansă pentru a nu admite destabilizarea în țară”, a spus Dodon.

Politicianul a specificat că, pentru înaintarea fiecăruia dintre aceste proiecte, fracțiunii PSRM nu-i ajung cîte 10 voturi (socialiștii au 24 din 101 mandate).

Liderul opoziției a menționat că protestele din „Orășelul de corturi” vor continua și săptămîna viitoare.

Platforma „DA” și centriștii de stînga au instalat în locurile protestelor lor orășele de corturi, unde oamenii stau de gardă non-stop. Dacă lîngă sediul Guvernului (protestele „DA”) majoritatea corturilor sînt goale, în tabăra de lîngă Parlament (centriștii de stînga) ele sînt suprapopulate. Mai mult decît atît, în noaptea spre sîmbătă opoziția a instalat corturi și pe partea carosabilă a drumului. Liderul socialiștilor a menționat că blocarea drumurilor este o măsură de avertisment. Protestatarii nu au exclus faptul că vor bloca traseele de importanță națională în cazul în care autoritățile nu le vor îndeplini revendicările.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав