X 
Cutremure stiri: 506

Năstase: Am început colectarea semnăturilor pentru desfășurarea referendumului

12 oct. 2015,, 15:12   Politică
3790 5

Foto: tribuna.md

Declaraţiile aparţin preşedintelui Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Epoch Times.

„Actuala clasă politică oligarhică, controlînd 90% din mass-media, a şantajat atît electoratul, cît şi partenerii noştri occidentali cu faptul că ei ar constitui alternativa monopolistă a vectorului proeuropean. (…) Cu aceste partide compromise şi cu lipsa unei alternative proeuropene reale, riscăm ca la viitoarele alegeri, fie că vor fi ele anticipate sau ordinare, să pierdem definitiv şansa integrării europene. Guvernarea se va opune, inevitabil, procesului de edificare a unor noi forţe politice proeuropene, dar cu siguranţă va eşua, pentru că nu te poţi opune unor procese politice obiective”, a declarat Andrei Năstase.

Reprezentantul Platformei DA a accentuat că partidele care se pretind proeuropene au cîştigat alegerile anterioare folosind „baubaul cu vor veni tancurile ruseşti” şi au compromis ideea europeană pe care au speculat-o cu scopul de a se îmbogăţi pe spatele poporului. Eliberarea instituţiilor din captivitate şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte este unica şansă pentru Moldova, acesta fiind şi obiectivul final al protestelor, a adăugat Andrei Năstase.

„Eu şi colegii mei sîntem siguri că în condiţiile eliberării instituţiilor de stat din captivitate, iar aici mă refer în primul rînd la Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, putem să avem alegeri libere şi corecte, care să ofere şanse egale tuturor participanţilor la scrutin. În aceste condiţii, sînt sigur că cetăţenii moldoveni vor avea suficient discernămînt pentru a susţine masiv alternativa care va transforma indubitabil Republica Moldova într-un veritabil stat European. (…) RM este o ţară care este dirijată dintr-o clădire privată unde apropo, pe patru octombrie, zeci de mii de cetăţeni au protestat vehement, înţelegînd că tocmai acolo se află creierul oligarhiei criminale. Un stat captiv poate fi eliberat, poate fi reabilitat – cu asta ne ocupăm noi acum”, a spus reprezentantul Platformei DA.

Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale a adăugat că protestatarii din Oraşul Demnităţii sînt determinaţi să rămînă acolo, fiind amplificate presiunile asupra guvernării. Totodată, Năstase a accentuat că Platforma DA va rămîne în continuare o forţă civică, „de care şi viitoarea guvernare trebuie să se teamă”.

„Deja am demarat campania de colectare a semnăturilor pentru iniţierea unui referendum privind modificarea procedurii alegerii şefului statului, în condiţiile în care partidele puterii compromise vor să-l aleagă cu 51 de voturi, în Parlament. Vom continua discuţiile cu partenerii noştri occidentali, pentru a intermedia accesul la autorităţi în vederea determinării acestora să îndeplinească etapizat revendicările Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie. Vor urma şi alte acţiuni de protest, inclusiv în ziua în care Parlamentul în sfîrşit se va reuni, pentru a-i demite pe şefii instituţiilor capturate şi a iniţia procedura de identificare a unor conducători integri. Alegerile anticipate sînt inevitabile deoarece oligarhia criminală nu dă semne de reacţie adecvată, iar cetăţenii nu mai pot accepta înjosirea de a fi jefuiţi şi de a trăi în continuare într-un stat captiv. (...) Pentru ei se apropie vertiginos sezonul rece, ţara se află în pragul incapacităţii de plăţi, efectele jafului de miliarde se fac simţite în cel mai drastic mod, prin urmare zilele oligarhiei criminale sînt numărate”, a conchis Andrei Năstase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав