Cutremure stiri: 505

Începe campania electorală pentru referendumul și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova

19 sep. 17:45   Politică
6 ore in urma 1178 0

Mîine, 20 septembrie 2024, începe campania electorală pentru participanții la referendumul republican constituțional și candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.

CEC atenționează că în perioada campaniei electorale este interzisă publicitatea politică și e permisă doar cea electorală pentru candidații și participanții la referendum înregistrați decătre CEC.

Totodată, legislația electorală interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decît pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atît din țară, cît și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică. Concurenții electorali pot organiza întîlniri cu alegătorii, iar autoritățile sînt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întîlniri în termeni și condiții egale.

În context, Comisia cheamă concurenții electorali să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale.


Pînă astăzi, CEC a înregistrat patru candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, alte cinci dosare se află în examinare. La fel, CEC a înregistrat zece participanți la referendum, alte două dosare se află în examinare.

Candidații și participanții la referendum, dosarele cărora se află în proces de examinare, vor începe campania electorală la data înregistrării de către CEC.
Ultima zi de depunere a documentelor e 20 septembrie 2024.

Mai multe informații despre procesul de organizare și desfășurare a referendumului republican constituțional și alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova puteți vedea pe pagina web oficială a CEC https://cec.md, la rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

1
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав