Cutremure stiri: 505

Studiu: Întreprinderile cu capital străin în Moldova sînt mai precaute decît cele locale

12 oct. 2015,, 16:30   Business
3618 3
Foto: infomarket.md
Întreprinderile cu capital străin în Moldova sînt mai precaute în ceea ce priveşte evaluarea situaţiei politice şi economice, spre deosebire de companiile locale. Cel puțin asta arată datele ediţiei a III-a a barometrului de afaceri din Moldova, prezentate luni într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova (CCI France Moldavie), Emmanuel Skoulios, a spus că "sondajul a fost realizat în perioada 1-25 septembrie, între 506 companii locale şi străine, ceea ce este de cinci ori mai mult decît în anul trecut".

Potrivit lui, "dacă în perioada de realizare a barometrului s-au luat în calcul doar rezultatele companiilor cu capital străin, atunci tendinţa ar fi fost negativă sau chiar mai rea decît în semestrul trecut".

El consideră că "motivele ce au condus la asemenea rezultate pot fi incertitudinile politice şi evoluţia unui anumit număr de indicatori macroeconomici".

"De exemplu, pentru companiile din sectorul industrial o problemă este majorarea tarifului la energia electrică, deoarece de aceasta depinde activitatea lor", a spus Skoulios, adăugînd că "ar trebui monitorizată în continuare situaţia companiilor străine, deoarece lor le este mai dificil într-o ţară străină, ele sînt mai vulnerabile".

"De asemenea, este necesar de atras mai multe companii străine, pentru a-şi desfăşura activitatea Moldova şi, respectiv, să avem investiţii străine", a menţionat Skoulios.

"În privinţa dezvoltării afacerii, întreprinderile străine sînt mai optimiste decît cele locale, dar mai precaute. Conform datelor sondajului, în următorul semestru se aşteaptă o creştere a numărului întreprinderilor", a spus preşedintele CCIFM.

El a menţionat că "în semestrul curent întreprinderile au investit mai mult decît în precedentul. De asemenea, a crescut numărul angajaţilor la întreprinderile rezidente, iar companiile nu preconizează să angajeze noi muncitori".

Potrivit sondajului, "companiile din sectorul agricol, al serviciilor şi al comerţului sînt mai optimiste faţă de cele din sectoarele industriei, finanţelor, băncilor, asigurărilor şi auditului".

Directorul general al „Magenta Consulting”, Dmitri Slonovschi, a spus că "scopul barometrului este îmbunătăţirea sondajului şi prezentarea unor rezultate mai concrete".

Asociaţiei Obşteşti “Colaborare Economica Moldo-Germană”, Wolfgang Lerke, a spus că reprezentanţii întreprinderilor străine în Republica Moldova nu consideră că situaţia din economia Moldova este catastrofală.

El consideră că "este necesar de creat un sistem special de atragere a businessmenilor, pentru ca aceştia să iniţieze afaceri în Moldova şi să vină cu investiţii".

Organizatorii conferinţei de presă au menţionat că întreprinderile respondente continuă să se pronunţe negativ despre climatul de afaceri din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав