Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Streleţ: Contractul cu Avia Invest ar putea fi reziliat după 6 noiembrie

19 oct. 2015,, 14:46   Economie
3123 2
Foto: noi.md
Decizia finală a Comisiei speciale privind eventuala reziliere a contractului cu Compania Avia Invest de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău va fi enunțată la 6 noiembrie, după o analiză a datelor suplimentare solicitate. Potrivit unor date preliminare, Avia Invest nu-şi îndeplineşte pe deplin angajamentele investiţionale de modernizare a Aeroportului din capitală, nu dispune de experienţa necesară pentru activitatea în acest domeniu, iar capitalul ei statutar nu corespunde cerinţelor stipulate anterior în contract. Acest lucru a fost relatat astăzi, în cadrul briefingului, decătre prim-ministrul Valeriu Streleţ, relatează NOI.md.

Potrivit lui, Comisia pentru evaluarea cadrului juridic a etapelor eventualei implementări şi consecinţelor rezilierii contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău, creată anterior, i-a prezentat premierului la 2 octombrie un raport de peste 100 de pagini. Dintr-un şir de concluzii ale documentului reiese că există motive pentru a considera că Compania Avia Invest nu şi-a executat pe deplin angajamentele investiţionale, deoarece sumele investite şi confirmate prin documente sînt mai mici decît investiţiile care urma să fie efectuate pînă la 30 august 2015.

După cum a explicat Valeriu Streleţ, pînă la 30 august curent Avia Invest urma să vină cu confirmări ale investiţiilor efectuate în valoare de 45 de milioane de euro, aceasta a raportat despre investiţii în valoare de 46 de milioane de euro, dintre care 16 milioane de euro au fost achitați în avans pentru viitoarele lucrări, care încă nu au fost efectuate. Potrivit lui, volumul real al lucrărilor de modernizare a Aeroportului executate de către concesionar nu poate fi estimat şi confirmat din cauza lipsei documentaţiei de proiect, avizelor, actelor necesare, proceselor-verbale de primire-predare.

„De aceea, este practic imposibil de aflat exact în ce proporţie au fost executate obligaţiile de investiţii”, a specificat Valeriu Streleţ. Potrivit lui, în ansamblu contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost elaborat astfel că acesta contravine intereselor Moldovei şi protejează mai mult drepturile concesionarului. Însă, în pofida acestui fapt, chiar şi în aceste condiţii Compania Avia Invest nu corespunde rigorilor stipulate ce ţin de mărimea capitalului statutar al concesionarului şi nu are experienţa minimă de 2 ani de activitate în domeniul activităţii aeroportuare, deoarece însăşi Avia Invest a apărut de nicăieri.

Valeriu Streleţ a declarat că în aceste condiţii a solicitat date adiţionale pentru ca Comisia specială să poată să prezinte pînă la 6 noiembrie recomandările finale pe marginea deciziei privind eventuala reziliere a contractului cu Compania Avia Invest de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău privind posibilele riscuri ale acestui pas şi efectuarea acestei proceduri. Premierul a declarat că la 6 noiembrie va fi cunoscută decizia finală a acestei comisii, iar apoi Guvernul va adopta o decizie privind eventuala iniţiere a procedurii de reziliere a contractului cu Avia Invest sau menţinerea în vigoare a acestui document.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав