Cutremure stiri: 503

Taxele de studii pentru instruirea în şcolile profesionale şi colegii ar putea creşte simţitor

22 oct. 2015,, 10:15   Societate
2845 1
Foto: unimedia.info
Taxele de studii pentru instruirea în şcolile profesionale şi colegii ar putea creşte cu pînă la 35 la sută. Asta dacă va fi aprobat un document privind costurile pentru serviciile prestate de instituţiile de învăţămînt, elaborat de Ministerul Educaţiei.

Creşterea taxei reprezintă, de fapt, ajustarea tarifelor la costurile reale ale instruirii specialiştilor, spun funcţionarii.

Dacă documentul va fi adoptat, atunci elevii care vor dori să însușească meseria decroitor pentru comenzi private vor achita 4.950 de lei. Costul real însă, potrivit reprezentanţilor şcolilor profesionale, este de peste 17.000 de lei.

În același timp, taxa pentru profesia de mecanic auto ar putea crește pînă la8.500 de lei, cu 23 la sută mai mult decît în acest an. Instruirea unui specialist în acest domeniu costă 11.500 de lei.

Un viitor profesor va achita 5.000 de lei pentru un an de studii, însă pregătirea acestuia implică cheltuieli de 13.800 de lei.

Documentul propus de Ministerul Educaţiei mai prevede că taxele de studii vor fi stabilite de reprezentanții instituţiilor de învăţămînt superior, întrucît activează în condiţii de autonomie financiară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав