Cutremure stiri: 506

Tiraspolul se teme că Chișinăul nu va prelungi contractul de furnizare a energiei electrice

22 oct. 2015,, 14:45   Economie
4211 4
Тирасполь опасается непродления Кишиневом контракта по поставкам электроэнергии
Foto: yougopolis.ru
Autorităţile Transnistriei se tem că Chişinăul nu va prelungi în 2016 contractul privind livrările de energie electrică în dreapta Nistrului, efectuate acum de Centrala Hidroelectrică Moldovenească, care este amplasată în Regiunea Transnistreană şi se află în proprietatea Companiei Inter RAO EES, relatează NOI.md.

Potrivit declaraţiei preşedintelui interimar al Guvernului autoproclamatei RMN, Maia Parnas, în cadrul şedinţei susţinute de şeful regiunii, Evgheni Şevciuk, chestiunea deschisă privind exportul de energie electrică în Moldova presupune existenţa unor riscuri sporite pentru economia Transnistriei în anul 2016, în paralel cu eventuala anulare de către Uniunea Europeană a regimului preferenţial autonom de comerţ pentru întreprinderile transnistrene după 31 decembrie 2015. Maia Parnas a spus că la elaborarea proiectului bugetului pe anul 2016 Guvernul ţine cont de factorii externi care ar putea afecta indicatorii macroeconomici, precum şi veniturile bugetare de diverse niveluri.

După cum s-a menţionat, neprelungirea de către partea moldovenească a contractului de furnizare a energiei electrice în Moldova ar putea avea un impact negativ asupra încasărilor bugetare. „Contractul de comerţ extern pentru exportul de energie electrică are o influenţă enormă asupra formării principalilor indicatori macroeconomici. Acest document este semnat anual şi este valabil pînă la sfîrşitul lunii aprilie. Adică astăzi practic nu există nicio garanţie că contractul pe anul viitor va fi prelungit”, a spus Maia Parnas. Ea a mai menţionat că indicii bugetari prevăzuţi pentru anul 2016 vor ţine cont de eventuala suspendare a livrărilor de mărfuri transnistrene pe pieţele Uniunii Europene în legătură cu anularea de la 1 ianuarie 2016 a regimului preferenţial autonom de comerţ pentru agenţii economici din Transnistria.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав