Cutremure stiri: 505

Expert: Lipsa candidaţilor la șefia BNM înseamnă lipsa dorinţei profesioniştilor de a fi dependenţi

28 oct. 2015,, 10:23   Economie
2418 0
Отсутствие кандидатов означает нежелание профессионалов быть зависимыми
Foto: adevarul.ro
Lipsa concurenţei în lupta pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) înseamnă că profesioniștii nu-şi doresc să fie dependenţi politici de deciziile coaliţiei de guvernare, a cărei soartă în prezent este incertă. Astfel a comentat doctorul în economie Elena Gorelova faptul că la concursul pentru această funcţie s-a înregistrat deocamdată un singur candidat.

Ea a menţionat că BNM, conform statutului său şi seriozității funcţiilor executate, trebuie să fie cu adevărat independent în deciziile sale, care influenţează nu doar sectorul bancar, dar şi economia şi dezvoltarea socială a ţării.

"Profesioniştii înţeleg acest lucru şi, evident, nu doresc să se subordoneze indicaţiilor politicienilor, să fie implicaţi în acţiuni dubioase şi să-şi păteze reputaţia, văzînd "experienţa" domnului Drăguţanu. Mai este timp pentru a găsi doritori să ocupe funcţia de guvernator al BNM, vom vedea dacă vor fi şi alţi candidaţi", a menţionat ea.

În opinia expertei, la fel cum este ambiguă situaţia guvernatorului BNM, este incertă şi noua vizită a misiunii FMI.

"Puţin probabil că cineva va purta negocieri şi va lua decizii privind un nou acord cu Moldova în condițiile instabilităţii politice, posibilei demisii a Guvernului, reformării alianţei de guvernare etc. Fără un nou acord cu FMI nu vor fi dezgheţate resursele UE şi BM, menite pentru sprijinirea bugetului. Restul sprijinului bugetar este acordat conform deciziilor donatorilor şi acordurilor de finanţare a diferitor programe şi proiecte", a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав