Cutremure stiri: 505

Pentagonul, îngrijorat că Rusia ar putea ataca reţele submarine de telecomunicaţii

28 oct. 2015,, 11:20   Externe
1967 1

Foto: rbc.ru

Submarinele şi navele de spionaj ruseşti operează agresiv prea aproape de cablurile de date subacvatice care transportă aproape întreaga comunicare prin internet a lumii. Unii oficiali americani din Armată şi din serviciile secrete se tem că ruşii plănuiesc să atace aceste linii de comunicaţii în momente de tensiune sau chiar de conflict, în cele mai sensibile puncte.

Problema cablurilor subacvatice datează încă din timpul Războiului Rece, cînd ruşii puteau pătrunde în cablurile americane, obţinînd informaţii, o abilitate pe care şi agenţiile de informaţii americane o stăpînesc de decenii, notează „New York Times“. Însă temerile actuale sînt mai profunde: „spargerea“ cablurilor americane poate implica retezarea cablurilor din fibră optică într-unul din locurile cele mai grele de accesat, pentru a opri instantaneu comunicaţiile pe care se bazează guvernele, economiile şi chiar cetăţenii din Occident.

Îngrijorarea este parte din stresul din ce în ce mai mare al americanilor şi al oficialilor militari aliaţi privind activitatea intensă a forţelor armate ruse din lume. „Sînt îngrijorat în fiecare zi de ce pot face ruşii“, a declarat amiralul Frederick J. Roegge, comandantul flotei de submarine a Marinei americane din Pacific, refuzînd însă să răspundă la întrebări privind eventualele planuri ale Rusiei de a tăia cablurile subacvatice. Însă în privat, comandanţii şi oficialii serviciilor secrete sînt mai direcţi. Ei au declarat că monitorizează activitatea rusă intensificată, din Marea Nordului pînă în Asia de nord-est, chiar şi în apele apropiate de teritoriul american şi mai ales de-a lungul cablurilor care transportă informaţiile vitale globale.

Chiar luna trecută, nava rusească Iantar, echipată cu două vehicule submersibile cu autopropulsie, a trecut încet de-a lungul coastei estice a Statelor Unite, în drum spre Cuba, unde un cablu important trece pe lîngă Guantanamo. Nava a fost monitorizată constant de sateliţii americani, de nave şi de avioane. Oficialii din Marină spun că Iantar şi vehiculele submersibile care pot fi lansate au capabilităţi să taie cablurile la kilometri întregi adîncime.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав