X 
Cutremure stiri: 501

Candu și-a expus opinia despre „privatizarea” instituțiilor de stat

31 oct. 2015,, 10:00   Politică
21357 7
Foto: deschide.md
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că mecanismul propus de societatea civilă privind aplicarea unor reguli comune de selectare a conducătorilor instituțiilor de stat în cadrul unui concurs public nu va funcționa întotdeauna în Moldova, deoarece fiecare structură își are specificul său de activitate, iar organizațiile internaționale înaintează cerințe diferite de selectare a specialiștilor. De aceea, peste cîțiva ani după implementarea acestei practici, din nou ar putea apărea discuții cu privire la „privatizarea” unor sau altor instituții, deoarece noua conducere nu va putea face față tuturor calităților necesare și activa eficient.

Declarația a fost făcută vineri, în cadrul Forumului anual de dezbateri pe integrarea europeană a Republicii Moldova, organizat de Asociația pentru Politică Externă, Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung” și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, informează NOI.md. Întrebat, cît de pregătit este Partidul Democrat, în cadrul negocierilor privind crearea unei noi coaliții, să renunțe la „privatizarea” cel puțin a unei instituții de stat, de exemplu CNA sau Procuratura Generală, Andrian Candu a subliniat că multe depind de intenții și de modificarea legislației, însă aceasta nu întotdeauna este de folos, aducînd ca exemplu Comisia Națională de Integritate (CNI).

Această structură a fost creată cu participarea societății civile, partidelor parlamentare, inclusiv din opoziție, cu preluarea celor mai bune practici. CNI a trecut și expertiza internațională. Însă în cei doi ani de activitate CNI nu a avut rezultatele scontate în lupta cu controlul asupra conflictului de interese, verificarea veniturilor și averilor funcționarilor. Potrivit lui Candu, ceva nu a mers, posibil din cauza pregătirii profesionale insuficiente a specialiștilor. În consecință, a fost discreditată întreaga activitate și concepția comisiei.

„Poate oare această instituție cu administrare colectivă să fie considerată captivă, sau poate legislația nu a fost bună, sau intențiile, calitățile profesionale ale oamanilor care activează acolo, integritatea lor ridică semne de întrebare?”, s-a întrebat președintele Parlamentului.

Referindu-se la reformarea Procuraturii Generale, Andrian Candu a amintit că această instituție este condusă de un reprezentant al societății civile. Spicherul consideră că procuratura nu a fost reformată suficient și acest proces continuă. „Omul a fost înfrînt de sistem, nu a avut curajul să facă mai multe, el a privatizat sistemul sau invesr, sistemul l-a privatizat pe el – apar multe întrebări”, a spus Andrian Candu, exprimîndu-și speranța că noua lege a procuraturii va fi adoptată cît mai curînd.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав