Cutremure stiri: 506

Reprezentanţii Găgăuziei sunt împotriva creării republicii basarabene Bugeac

31 oct. 2015,, 13:00   Societate
6043 1

Foto: ipn.md

Reprezentanţii clasei politice din Găgăuzia neagă afirmaţiile despre tendinţele separatiste din autonomie şi se pronunţă împotriva creării Republicii basarabene Bugeac (RBB).

Deputatul Parlamentului din PDM, Nicolai Dudoglo, a spus că patria găgăuzilor "întotdeauna a fost şi va fi Moldova".

"Desigur avem subiecte cu caracter social şi economic între autorităţile centrale şi conducerea Găgăuziei, însă acestea ar trebui discutate şi soluţionate pe cale paşnică, la masa de negocieri. Consider că tendinţele separatiste nu au nicio şansă. Marea majoritate găgăuzilor văd Moldova drept casa lor şi nici nu poate fi vorba despre retragere din componenţa ţării", a explicat el.

Primarul Comratului, Serghei Anastasov, de asemenea, a sprijini ideea Moldovei unite şi a criticat cetăţenii radicali, care se pronunţă pentru independenţa Bugeacului.

"Au fost definite frontierele între Moldova şi Ucraina. Sunt două ţări şi Găgăuzia este parte a uneia dintre ele - Moldova. În autonomie nu au fost observate mişcări separatiste, nu avem cetăţeni cu idei radicale. Unica noastră cerinţă este de a nu discrimina găgăuzii şi să respecte Legea cu privire la statului juridic special al Găgăuziei. Avem probleme la capitolul executarea bugetului, investiţii în regiune, însă aceste probleme le vom rezolva în componenţa Moldovei", a spus el.

Conform comunicatului Radei Naţionale a Basarabiei, care s-a pronunţat pentru crearea RBB, pe 28-29 octombrie la adunare au participat şi ţinut discursuri preşedintele Partidului Naţional-Socialist, fostul vicepremier al Moldovei, Victor Stepaniuc, Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, fostul başcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi fostul Premier al Moldovei, Vasile Tarlev.

Episcopul Marchel şi başcanul Mihail Formuzal au spus că nu au părăsit teritoriul Moldovei.

"Declar oficial că nu am participat la acest eveniment. Este dezinformare. Mai mult, pe 28 octombrie am oficiat slujba de sfinţire a liceului Ion Creangă din Făleşti şi nu puteam fi în Ucraina", a spus Episcopul Marchel.

Formuzal a amintit că din noiembrie 2014 îi este interzis să viziteze Ucraina.

"Cum puteam fi în Ucraina, dacă îmi este interzis să traversez frontiera? Nu am auzit ca interdicţia să fie ridicată pentru participare la acest eveniment. Probabil cineva îşi doreşte să prezinte găgăuzii în rol de separatişti. În Moldova sunt politicieni care mizează pe aceasta şi chiar obţin dividende politice. Consider că asemenea atitudine faţă de locuitorii autonomiei este revoltătoare", a spus el.

Încercările de a vorbi cu Victor Stepaniuc şi Vasile Tarlev au fost zadarnice.

"Rada Populară a Basarabiei" a declarat despre intenţia de a crea Republica Basarabeană Bugeac. Decizia a fost adoptată la congresul comunităţilor naţionale ale Basarabiei din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав