Cutremure stiri: 505

Experţi: Veniturile populaţiei Moldovei continuă să scadă

3 noi. 2015,, 09:20   Parerile expertilor
2779 0
Foto: sputnik.md
Salariile în Moldova nu se majorează, remitenţele se micşorează, comerţul cu amănuntul scade, iar rata şomajului creşte. Acestea sînt datele publicate în studiul „Realitatea economică” a republicii pe luna octombrie 2015.

Veniturile populaţiei Republicii Moldova continuă să scadă, se menţionează în studiul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Specialiştii subliniază că reducerea salariului real şi a transferurilor băneşti din străinătate a atins nivele maxime. În august 2015 indicele salariului real s-a redus cu 3 la sută faţă de datele anului trecut. Volumul remitenţelor din străinătate s-a diminuat timp de un an cu 47,3 la sută.

Totodată, după cum se menţionează în studiu, în comparaţie cu datele din anul trecut a fost înregistrată o scădere a comerţului cu amănuntul de 8,9 la sută. Volumul serviciilor prestate populaţiei s-a micşorat în august cu 3,5 la sută, pe cînd în luna aprilie curent s-a înregistrat o creştere a acestuia de 7 la sută.

Schimbările pe piaţa muncii a ţării înregistrează un trend descendent. Astfel, în al doilea trimestru al anului 2015 creşterea numărului populaţiei ocupate în cîmpul muncii a constituit doar 0,3 la sută. În primul trimestru s-au angajat cu 1,6 la sută de persoane mai puţine decît în perioada similară a anului trecut. Spre exemplu, potrivit situaţiei la finele ianuarie-martie curent, numărul şomerilor în ţară s-a majorat cu 70,3 la sută. În următoarele trei luni ascensiunea s-a temperat. Astfel, în aprilie-iunie numărul şomerilor în republică a sporit doar cu 13,6 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав