X 
Cutremure stiri: 505

Pomicultorii cer autorităților moldovenești ajutor la rezolvarea problemelor lor

5 dec. 2015,, 10:00   Business
1084 3
Садоводы Молдовы просят у властей помощи в решении их проблем
Foto: rbk.ru
Producătorii moldoveni au declarat că principala problemă pentru fructele din Moldova este lipsa surselor de apă pentru irigații și au cerut autorităților să contribuie la rezolvarea ei. Acest lucru este menționat în rezoluția adoptată la finele unei conferințe naționale, la care au participat peste 100 de producători de fructe și a fost prezentat Raportul generalizat al atelierelor de lucru regionale cu membrii Moldova Fruct, informează NOI.md.

La Conferință s-a aprobată o rezoluţie în care sunt elucidate problemele cu care se confruntă pomicultorii moldoveni în situaţia actuală, dar și au fost propuse măsuri posibile pentru depăşirea acestora.

Participanții la forum au accentuat că problema primordială a producerii fructelor în Moldova constituie lipsa surselor de apă pentru irigare. Această problemă este amplificată de accesul dificil şi birocratic la sursele deschise de apă pentru irigare şi lipsa accesului la apele subterane din cauza lipsei cadrului normativ necesar.

Producătorii de fructe nu au acces la servicii profesionale de consultanţă şi expertiză din motiv că instituţiile de cercetare-dezvoltare din ţară sînt slab dezvoltate şi, prin urmare, producătorii sînt nevoiţi să testeze pe propriul risc noile tehnologii şi să utilizeze mijloacele de producţie fără analize ale solului, apei, plantei, fructelor. Soluţia ar fi crearea, pe baza unui parteneriat public-privat cu suport financiar şi metodologic din partea donatorilor, a unui centru de cercetare-dezvoltare înzestrat cu laboratoare şi cadre ştiinţifice capabile să ofere serviciile necesare

O altă problemă menţionată este faptul că producătorii nu-şi pot permite construcţia căilor de acces spre infrastructura de producere şi post-recoltare, apeducte, şi cele de conectare la reţele de gaz şi curent electric, fără care este imposibil de dezvoltat o afacere profitabilă în sectorul fructelor.

Pentru soluţionarea acestei probleme se propune ca statul şi partenerii de dezvoltare să elaboreze strategii cu identificarea surselor financiare suficiente pentru dezvoltarea infrastructurii fizice și cea a serviciilor care ar sprijini dezvoltarea sectorului rural.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав