Cutremure stiri: 503

PSRM cere Curții Constituționale să stabilească dacă Timofti a uzurpat puterea de stat

15 dec. 2015,, 13:40   Politică
1147 6
Додон: В ближайшее время Парламент РМ может быть распущен
Foto: tsn.md
Deputații socialiștii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională, prin care îi cer să examineze acțiunile președintelui Nicolae Timofti sub aspectul uzurpării puterii de stat. Potrivit autorilor, șeful statului a omis termenul legal prevăzut pentru înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru, încălcînd în acest mod Constituția, notează NOI.md.

În opinia socialiștilor, Nicolae Timofti era obligat să numească un candidat pînă pe 14 decembrie curent, lucru care nu s-a întîmplat.
„Solicităm Curții să clarifice dacă președintele Timofti a uzurpat puterea de stat. Considerăm că sînt premise clare ca domnul Timfoti să fie învinuit de uzurparea puterii și să înceapă procedura de demisie. Conform Constituției, după înaintarea candidaturii la funcția de premier, Parlamentul are la dispoziție 45 de zile pentru învestirea Guvernului. În cazul dat acest lucru este imposibil, întrucît președintele nu a înaintat candidatura pînă pe 14 decembrie. Astăzi sîntem în cea de-a 46-a zi, chiar dacă numește un candidat, deja a încălcat termenul”, a explicat liderul PSRM, Igor Dodon.

Acesta a mai spus că, odată ce Curtea Constituțională va admite sesizarea și va constata uzurparea puterii de stat, vor apărea premise pentru inițierea procedurii de demitere a șefului statului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав