X 
Cutremure stiri: 503

Încep noi negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare

5 ian. 2016,, 08:15   Politică
1164 13

Foto: jurnal.md

Partidul Democrat convoacă noi negocieri, iar preşedintele acestei formaţiuni lansează un nou termen pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Marian Lupu crede că până luni, 11 ianuarie, i-ar putea înainta şefului statului un candidat pentru funcţia de premier susţinut de cel puţin 51 de deputaţi. Liberal-democraţii spun că ar putea participa la tratative, dacă li se va oferi dreptul să numească persoana din fruntea viitorului Guvern.

„Îl vom informa pe preşedintele ţării privind munca noastră pe care o reluăm împreună cu colegii din alte fracţiuni parlamentare, deputaţi pro-europeni. Ne angajăm într-un proces de negocieri privind formarea acestei majorităţi parlamentare şi prezentarea rezultatului acestor negocieri şefului statului până luni, ziua de 11 ianuarie cu solicitare de desemnare a candidatului majorităţii”, afirmă liderul PD, Marian Lupu.

„O să încercăm din nou cu PLDM, PD şi grupul Leancă să iniţiem din nou discuţii pentru a forma o majoritate parlamentară”, spune şi liderul PL, Mihai Ghimpu.

Fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor, care numără 19 deputaţi, dintre care unul, liderul formaţiunii, Vladimir Filat, se află după gratii, condiţionează prezenţa sa la masa de negocieri cu dreptul de a înainta candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

„Noi optăm pentru dreptul Partidului Liberal Democrat de a desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru în cadrul unei viitoare majorităţi şi în aceste condiţii am putea participa în cadrul unei viitoare majorităţi, dacă ni se va recunoaşte dreptul de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Dacă Consiliul Politic Naţional într-o perspectivă apropiată va decide altfel, vom anunţa public”, a precizat liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ.

Precizăm că la dreptul de a înainta candidatul la funcţia de premier pretinde şi Partidul Democrat, cu 19 deputaţi în Parlament, care anterior l-a propus pel Vladimir Plahotniuc şi care, în urma unei alianţe cu 14 legislatori care au părăsit Partidul Comuniştilor, poate conta pe 34 de voturi. Fracţiunea parlamentară a PL numără alţi 13 deputaţi, iar din grupul lui Iurie Leancă fac parte trei legislatori. Ultimii nu şi-au anunţat, deocamdată, intenţiile, dar anterior au participat la negocieri cu PD şi PL în vederea formării Guvernului. Pentru a crea o coaliţie parlamentară cu 51 de mandate, care să-l oblige pe şeful statului să desemneze un anumit candidat pentru funcţia de premier, precum a decis Curtea Constituţională, acestor forţe ar trebui să li se alăture cel puţin un deputat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав