Cutremure stiri: 501

Timofti s-a răzgîndit „să moară”. Toată puterea va reveni PDM

16 ian. 2016,, 16:15   Politică
2190 11
Foto: privesc.eu
Xenia Florea

Secretarul general al Administrației președintelui Ion Păduraru a fost doar 24 de ore candidat la funcția de premier.

Încă vineri dimineața, într-un interviu pentru un portal de știri el își făcea planuri:„Mă voi grăbi pentru ca la ședința parlamentului în care va fi examinată chestiunea privind votul de încredere pentru Guvern, să aibă loc nu mai tîrziu de joi, 21 ianuarie”. Însă vineri seara deja și-a retras candidatura: „În condițiile existenței unei majorități parlamentare clare, constat lipsa unor perspective de purtare a unui dialog parlamentar și politic pentru exercitarea obligațiilor ce-mi revin în calitate de candidat la funcția de premier”.

Timp de 24 de ore, președintele Nicolae Timofti, dintr-un erou național, principalul luptător cu mafia și persoana, care acum cîteva zile (potrivit lui Ion Sturza) era gara să „moară, dar să nu permită hoților să captureze țara”, s-a transformat într-un „trădător al intereselor naționale”, într-un om care „a capitulat”.

Noul candidat la funcția de premier a devenit persoana înaintată de majoritatea parlamentară formată de urgență – ministrul tehnologiei informației și comunicațiilor, vicepreședintele Partidului Democrat Pavel Filip.

Filat și retragerea lui Păduraru

Există cîteva versiuni ale renunțării lui Ion Păduraru la mandatul de candidat la funcția de premier: Păduraru a fost impus, Păduraru și-a jucat rolul, Filat, folosindu-l pe Păduraru, poartă negocieri cu Plahotniuc în vederea reducerii termenului lui de detenție, Plahotniuc s-a înțeles cu partenerii externi și ei au aprobat candidatura propusă de el.

Adepții versiunii „Păduraru a fost impus” menționează faptul că încă vineri dimineața candidatul la funcția de premier își făcea planuri de viitor, le povestea jurnaliștilor cine ar putea face parte din executivul său, intenționa „deja joi viitoare să solicite parlamentului acordarea votului de încredere pentru noul guvern”.

Însă ulterior el a avut prima consultare cu fracțiunile parlamentare – el a discutat în cerc restrîns cu conducerea Partidului Democrat. Și deja peste cîteva ore, Ion Păduraru și-a anunțat retragerea candidaturii sale.

„Toți știau că dl Păduraru are unele păcate. Asupra lor a indicat președintele parlamentului Andrian Candu imediat după semnarea de către președinte a decretului privind desemnarea lui Păduraru. Asupra loc au indicat și reprezentanții Procuraturii Generale. Eu cred că în cadrul consultărilor cu conducerea PDM, în fața candidatului la funcția de premier a fost pusă o mapă nouă, care l-a determinat să reflecteze ulterior”, a declarat pentru NOI.md deputatul Vladimir Țurcan.

Unul din aceste „păcate” – intermedierea la transmiterea mitei între compania „Le Bridge” și ex-premierul Vladimir Filat. Acest fapt a fost menționat în cadrul audierilor pe cazul Banca de Economii, omul de afaceri Ilan Șor. „Analiza evenimentelor a arătat că Vladimir Filat a începute presiunea la comanda Le Bridge, iar intermediarul între „Le Bridge” și Vladimir Filat era Ion Păduraru (în prezent, consilierul președintelui Nicolae Timofti)”, a scris omul de afaceri în mărturiile lui, făcute în toamna anul trecut.

„Vă amintiți reacția spicherului Candu la anunțul privind desemnarea lui Păduraru drept candidat la funcția de premier? Citînd filmul „Forrest Gump”, președintele parlamentului, a spus, zîmbind: „Run, Forrest run”. Sunt sigur că a fost o avertizare. Lui Ion Păduraru - o persoană din clanul lui Filat și Lucinschi – i s-a dat de înțeles că el ar putea ajunge după gratii, alături de Filat. Și Păduraru a preferat să cedez. Posibil, nu gratuit”, a presupus într-un interviu pentru Noi.md, unul dintre experți.

Conform altei versiuni, istoria desemnării lui Ion Păduraru ar putea fi regizată. „Apare oarecum stranie desemnarea de către președinte în funcția de premier a consilierului său. dacă dl Timofti ar avea intenții serioase de luptă cu mafia, de dizolvare a parlamentul și de alegeri anticipate, el ar fi putut să-l înainteze a doua oară pe Ion Sturza, sau Maia Sandu. Însă Timofti l-a preferat pe Ion Păduraru, care are un șir de schelete în dulap, care i-au și fost amintite candidatului la funcția de premier”, consideră liderul socialiștilor Igor Dodon.

potrivit celei de-a treia versiuni, în spatele desemnării și a retragerii ulterioare a lui Ion Păduraru ar putea sta Vladimir Filat, care acum negociază activ, încercînd să-și reducă termenul de detenție.

Circulă zvonuri că Nicolae Timofti i-a promis cu siguranță lui Ion Sturza să desemneze candidatura lui a doua oară. Însă din cauza lui Vladimir Filat și-a încălcat cuvîntul, fapt pentru care acum „Sturza este foarte furios”. Potrivit unor surse, acum se poartă negocieri active între ex-premierul aflat în detenție și liderul PLDM și Vladimir Plahotniuc.

Includerea în joc a lui Ion Păduraru, care este numit omul lui Filat, disponibilitatea de a vota pentru un premier propus de PDM de către 7 deputați de la PLDM, printre care sunt persoane foarte apropiate de Filat, precum și manevrele ulterioare ale liberal-democraților cu retragerea semnăturilor din documentul privind crearea majorității parlamentare – toate sunt elementele acestui tîrg.

De aceea, vineri a fost anunțat că următoarea ședința de judecată pe cazul lui Vladimir Filat a fost amînată: acuzarea și apărarea au decis că examinarea în fond urmează a fi amînată pentru săptămîna viitoare, cînd va fi examinat recursul avocatului privind modificarea măsurii de detenție preventivă. Iar peste cîteva ore, Păduraru și-a anunțat retragerea mandatului de candidat la funcția de premier.

Unii experți vorbesc și despre o întrevedere care ar fi avut loc între adjunctul secretarului general al SUA Victoria Nuland cu Victor Poroșenko și Vlad Plahotniuc și despre o tranzacție încheiată între ei, care i-a deschis reprezentantului Partidului Democrat calea spre funcţia de premier. În opinia acestor experți, vizita lui Nuland în România nu a coincis întîmplător cu ultimele evenimente.

Combinație șmecheră

În momentul în care Nicolae Timofti l-a desemnat la funcția de premier pe Ion Păduraru, dar nu un candidat al majorității parlamentare, opiniile legiuitorilor s-au împărțit.

Foștii președinți ai Curții Constituționale Dumitru Pulbere și Victor Pușcaș, spre exemplu, consideră că președintele a acționat absolut legal, în pofida deciziei din decembrie a CC, ce-l obliga pe șeful statului să țină cont de opinia majorității parlamentare.

„Trebuie să ținem cont de faptul că dl Timofti a solicitat confirmarea semnăturilor deputaților pe documentul privind crearea majorității parlamentare, deoarece au apărut diferite știri și insinuări că unii parlamentari și-au retras semnăturile. Însă acest lucru nu a fost făcut, iar pe 14 ianuarie expira termenul limită de desemnare a candidaturii pentru funcția de premier. De aceea, dl Timofti a luat propria decizie”, a declarat Dumitru Pulbere pentru Noi.md.

Victor Pușcaș consideră că decizia din decembrie a CC îl obligă, într-adevăr, pe președinte să țină cont de opinia majorității parlamentare. Însă această majoritate, potrivit Regulamentului Parlamentului, trebuie să fie formată din fracțiuni parlamentare, „dar nu din niște transfugi”.

Fostul deputat, juristul Vadim Mișin, dimpotrivă, susține că decretul lui Nicolae Timofti privind desemnare lui Ion Păduraru este ilegal, deoarece contravine ultimei hotărîri a Curții Constituționale.

„Curtea Constituțională poate să placă, poate să nu plată – este o chestiune de gust. Însă dacă aceasta a emis o hotărîre, ea este irevocabilă și este obligatorie spre executare. Curtea Constituțională a scris nu întîmplător că trebuie să existe o majoritate parlamentară, de opinia căreia președintele este obligat să țină cont. Fapt ce nu a fost făcut în cazul dat”.

Așa că reprezentanții majorității parlamentare ar fi putut să se adreseze la Curtea Constituțională ș i să conteste decretul lui Nicolae Timofti. Totodată, în baza a două decizii ale Curții Constituționale.

De exemplu, în baza hotărîrii CC din 22 aprilie 2013, la care au făcut reprezentanții administrației președintelui, respingînd candidatura lui Vladimir Plahotniuc. În acest document se spune că „desemnarea candidaturii la postul de premier, implicată în afaceri dubioase, contravine principiilor statului de drept, a principiilor integrității și prezintă un pericol pentru funcționarea instituțiilor democratice”. Iar potrivit mărturiilor lui Ilan Șor, Ion Păduraru era implicat în „afaceri dubioase”.

Precum și în baza hotărîrii Curții Constituționale din 29 decembrie 2015, potrivit căreia președintele este obligat să desemneze la funcția de premier un candidat propus de majoritatea parlamentară.

Vadim Mișin nu se îndoiește de faptul că decizia CC ar fi fost pozitivă. Mai mult, după emiterea verdictului s-ar fi realizat o combinație interesantă: „Dacă Curtea Constituțională ar fi anulat decretul președintelui privind desemnarea lui Ion Păduraru și l-ar fi anulat din momentul semnării lui, aceasta ar fi anulat automat și a doua tentativă de desemnare a candidatului la funcția de premier. Dacă decretul nu s-a consumat, înseamnă că nu a avut loc nici a doua tentativă. Și aici se deschide spațiul pentru manevre”.

Însă conducerea PDM a preferat să acționeze altfel - fără implicarea Curții Constituționale. Și pentru asta există un motiv.

Dacă democrații ar fi apelat la CC, care ar fi anulat decretul președintelui privind desemnarea lui Ion Păduraru, atunci această decizie ar fi întărit „axa răului” și ar fi amplificat protestele. Iar acum nemulțumirea protestatarilor și a opoziției este îndreptată nu doar împotriva lui Plahotniuc, mafiei etc., dar și împotriva președintelui, care imediat și-a pierdut alura de erou și martir politic. Și deja nu contează din ce motiv Ion Păduraru, peste 24 de ore, și-a retras candidatura: există un nou candidat la funcția de premier, iar timpul pentru manevrele adversarilor actualului regim deja este pierdut.

Toată puterea - PDM

Think tankul conducătorului real al PDM din nou a soluționat situația de criză, la funcția de premier a fost înaintat omul „său”, iar acum intriga de bază este – va demisiona oare președintele parlamentului Andrian Candu.

Despre faptul că odată cu crearea noii majorități parlamentare și aprobarea guvernului funcțiile spicherului vor fi transmise altei fracțiuni parlamentare, la începutul săptămînii curente a anunțat președintele Partidului Democrat Marian Lupu. El a spus că actualul spicher, democratul Andrian Candu va elibera în curînd fotoliul președintelui parlamentului.

Liderul PSRM Igor Dodon consideră că Andrian Candu nu are și nici nu avea de gînd să plece și că declarația lui Marian Lupu a fost o momeală de la început.

„Nimeni nu a planificat să transmită postul de președinte al parlamentului și cu atît mai mult să transmită funcțiile spicherului altei fracțiuni. Or, în acest caz, se pierde controlul asupra două instituții –cheie –
Procuratura Generală și Banca Națională”, a declarat liderul socialiștilor pentru NOI.md.

Deznodămîntul actualei situații: peste o săptămînă-două, Pavel Filip ar putea deveni premier, iar Andrian Candu, cel mai probabil, va păstra postul de președinte al parlamentului. Conducerea reală a PDM continuă să-și concentreze în mîinile sale puterea din țară și toate funcțiile-cheie din stat ar putea reveni democraților. Dacă, desigur, va fi asigurată majoritatea „prezidențială”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав