X 
Cutremure stiri: 507

Decretul privind desemnarea lui Filip, contestat la Curtea Constituțională

18 ian. 2016,, 11:07   Politică
1294 4

Decretul privind desemnare lui Filip, contestat la Curtea Constituțională
Foto: omg.md

Deputații socialiști au contestat la Curtea Constituțională decretul prezidențial cu privire la desemnarea lui Pavel Filip în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Sesizarea pe marginea acestui subiect a fost depusă astăzi de liderul PSRM, Igor Dodon, informează NOI.md.

Potrivit autorilor sesizării, nominalizarea democratului Pavel Filip a avut loc cu multiple încălcări ale Constituției. În opinia socialiștilor, termenul limită de înaintare a candidatului la funcția de premier a expirat pe 14 ianuarie, iar decretul de nominalizare a lui Filip a fost semnat pe 15 ianuarie.

Totodată, socialiștii au declarat că a fost încălcată și procedura de formare a majorității parlamentare.

„Cerem Curții să verifice constituționalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Considerăm că acest decret este anticonstituțional cel puțin din trei considerente. A fost încălcat termenul prevăzut de Constituție, dar și procedura de creare a majorității parlamentare absolute. Majoritatea se formează în plenul Parlamentului de către fracțiuni. În această majoritate sînt doar două fracțiuni parlamentare – a PL și cea a PDM”, a spus Dodon.

Autorii sesizării au mai solicitat Curții Constituționale să se expună cu privire la respectarea procedurilor constituționale în cazul tentativei de învestire a Guvernului Sturza. „Considerăm că această tentativă din 4 ianuarie nu poate fi considerată consumată, deoarece plenul Parlamentului nu s-a convocat în ședință și nu a dat vot de neîncredere cabinetului propus de Sturza”, a punctat Igor Dodon.

Politicianul a anunțat că un demers la acest subiect a fost înaintat și președintelui Timofti, prin care se solicită anularea decretului cu privire la desemnarea lui Pavel Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав