X 
Cutremure stiri: 501

„Frigărui din rață” sau un nou dosar penal pe numele lui Renato Usatîi

21 ian. 2016,, 08:30   Politică
2428 18
«Шашлык из утки», или Новое уголовное дело Ренато Усатого
Foto: omg.md
Victor Surugiu

În ultimele luni, liderul „Partidului nostru”, Renato Usatîi, nu s-a zgîrcit în epitete și expresii suculente la adresa președintelui Nicolae Timofti, deseori jucînd la limită. Drept rezultat – numele lui figurează într-un nou dosar penal, intentat de Procuratura Generală în baza demersului Administrației Prezidențiale.

„Veniți la Condrița. Vom face frigărui din rață”

Surse din cadrul Aparatului președintelui RM au declarat pentru NOI.md că declarațiile dure și lipsite de respect adresate lui Nicolae Timofti din partea lui Renato Usatîi îl irită demult pe șeful statului și pe persoanele din anturajul lui. Cînd paharul răbdării s-a umplut, președintele, după ce s-a consultat cu consilierii săi, a acceptat trimiterea unui demers la Procuratura Generală.

Decizia definitivă a venit după unul dintre weekendurile din decembrie, cînd Renato Usatîi a organizat un miting lîngă reședința șefului statului de la Condrița. La ora două de noapte, protestatarii au aprins ruguri, fluturau drapele și țipau în megafoane că ei vor o Moldovă liberă și că nu au nevoie de un asemenea președinte. Spre dimineață, participanții la acțiune au scandat lozinci antiprezidențiale și cîntau tare pentru a-l trezi pe Nicolae Timofti.

Liderul „Partidului Nostru” îi chema pe rețelele sociale pe toți doritorii să vină la Condrița, la frigărui: „Cine nu doarme, veniți încoace, luați lemne, carne. Poate facem frigărui din rață”. La răsăritul soarelui, manifestanții au plecat, iar președintele așa și nu a ieșit la ei.

În ajunul acțiunii nocturne, Usatîi a publicat pe pagina sa de pe rețelele de socializare un apel video în care îi chema pe adepții săi să vină la reședința președintelui să ceară demisia acestuia. Iată doar cîteva citate: „Am revenit acasă, m-am însănătoșit, iar dacă eu, Timofti, m-am însănătoșit, atunci tu te vei îmbolnăvi”, „Eu voi pleca acum la Condrița, poate îl voi peni puțin în noaptea aceasta. Timofti și-a pierdut frica, iar noi i-o vom întoarce”.

Tot atunci, „Partidul Nostru” a desfășurat acțiuni de protest în masă lîngă reședința președintelui, amplasată la Chișinău, pe strada Nicolae Iorga, 24. Renato Usatîi din nou a fost generos în declarații.

„Noi nu avem președinte. Avem o «rățușcă mută», care face de rîs Moldova și în CSI, și în țările Uniunii Europene. În loc de președinte noi avem o mătăhală a președintelui, căreia îi scriu textele și pe care o scot în lesă la plimbare”.
„Vă garantez că Timofti nu-și va putea mînca liniștit salata Olivie în noaptea de Revelion. El are perspectiva de a mînca timp de 15 ani terci în închisoare, el nu prețuiește faptul că noi îi putem asigura libertatea, o pensie mică sau o indemnizație de șomaj. Vom vedea cît de mult el are nevoie de libertate”.

„El își permite să vorbească despre mine tot ce vrea!”

Cu o lună în urmă, Renato Usatîi, aflîndu-se la Moscova la tratament, a adresat mesaje video participanților la acțiunile de protest din centrul capitalei. O mare parte din monologul său, politicianul l-a dedicat șefului statului, luîndu-l în rîs în comentariile pentru presă, făcînd referință la incendiul din București și catastrofa aviatică a navei rusești, precum și la intenția reprezentanților administrației prezidențiale de a se întîlni cu vicepreședinții „Partidului Nostru”, Nicolate Țîpovici și Ilian Cașu.

Tot atunci, politicianul și-a făcut publice planurile de a „organiza pentru Timofti o mică «zarniță» cu ruguri pionerești”.

„Dacă veți merge la Timofti, eu voi înregistra un apel video special, poate el va asurzi cînd va auzi. Am aflat că era vorba de o criză politică, care se va amplifica, precum și alte prostii. La noi, din cauză că el nu demisionează, criza politică e de 100 de ori mai acută. Și aș mai dori să-i transmit ceva. Timofti mă numește la televizor bandit, criminal, mă insultă. Transmiteți-i următorul mesaj: eu tot sînt fiul cuiva, eu tot am părinți. Și el, înainte să-mi dea caracteristici, mai bine s-ar uita la fiul său, care miroase heroină în cluburile din Chișinău și pe care paza prezidențială îl caută prin toate bordelurile”, a declarat Usatîi în apelul său video, difuzat pe un ecran mare în centrul capitalei.

Săptămîna trecută, cînd a fost examinată candidatura înaintată de majoritatea parlamentară la funcția de premier, Usatîi i-a propus președintelui o asigurare financiară: „Sînt gata să-i achit pe viață o pensie lunară de $200 de mii. Însă dacă el va propune o candidatură a PDM, atunci toată țara va fi în șampon „Crea-Crea” cu poza lui”.

În luna octombrie, președintele a fost sunat de un pranker rus, care s-a prezentat drept gubernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, încă secretarul de presă al președintelui a calificat convorbirea telefonică drept falsă: „Voi cere o expertiză internațională, care va demonstra că în înregistrare este vocea lui Timofti. Și atunci Timofti va apărea nu la Euronews, dar pe canalul Discovery sau „Ohota i rîbalka””, a scris Renato Usatîi pe rețelele de socializare.

Apropo, înregistrarea audio în care prankerul în numele lui Saakașvili i-a propus președintelui moldovean să-l aresteze pe Usatîi la Odesa se întrerupe cu cuvintele lui Nicolae Timofti: „Acum noi avem mulți provocatori, mai ales la adresa Moldovei și președintelui. Dacă ați privit ce a fost ieri pe postul Rossia-24, la adresa președintelui din partea unui oarecare Usatîi, care la noi este considerat un bandit. El își permite să vorbească despre mine tot ce vrea!”

Usatîi, așteptat la procuratură

Cu aproape o lună în urmă, aparatul preşedintelui Republicii Moldova a expediat la Procuratura Generală o plîngere, în care a solicitat examinarea legalității acțiunilor lui Renato Usatîi de organizare pe parcursul anului 2015 a unei serii de acțiuni publice neautorizate, inclusiv în apropierea obiectelor păzite de stat. Din acestea fac parte, în special, reședințele șefului statului de la Condrița și din centrul capitalei.

Potrivit autorilor demersului expediat la procuratură, politicanul urmărea scopul destabilizării instituției prezidențiale și implicarea în activitatea șefului statului. Reprezentanții Aparatului Președintelui declară că Nicolae Timofti a fost amenințat cu răfuială fizică și prejudicierea sănătății.

În urma verificărilor, organele de drept au ajuns la concluzia că probele acumulate sunt suficiente pentru începerea urmăririi penale. Săptămîna aceasta, Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe numele primarului de Bălți, liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. El este învinuit de săvîrșirea infracțiunilor prevăzute în art. 349 din Codul penal al RM: „Ameninţarea sau violenţa săvîrşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere”.

Articolul prevede tragerea la răspundere pentru „ameninţarea cu moartea, cu vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, fie cu nimicirea bunurilor persoanei cu funcţie de răspundere, rudelor ei apropiate, în scopul sistării activităţii ei de serviciu ori schimbării caracterului ei în interesul celui care ameninţă sau al altei persoane”.

Articolul prevede o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 6 pînă la 20 de mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 de ore. Drept o variantă de alternativă, se admite privarea de libertate pe o perioadă de pînă la 2 ani.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru NOI.md că în prezent Renato Usatîi are statut de bănuit în cadrul acestui dosar penal. În timpul apropiat el va fi invitat pentru audieri. Posibilitatea reținerii și aducerii cu forța a politicianului la audieri va fi examinată doar în cazul în care el va refuza să se prezinte la procuratură.

„Am putea avea nevoie de ajutorul lingviștilor”

Intentarea dosarului penal și consecințele acesteia au fost comentate, la solicitarea NOI.md, de către un fost angajat de rang înalt din cadrul Procuraturii Generale, care a solicitat anonimatul. Potrivit lui, nu putem exclude faptul că urmărirea penală este folosită de către autorități în calitate de factor de reținere.

„În Moldova nu există o practică vastă de tragere la răspundere în baza acestui articol, menționează expertul nostru. Există episoade singulare, dar și în ele, de regulă, nu este vorba despre persoane cu funcții publice înalte. Faptul intentării dosarului penal nu înseamnă că Usatîi va fi în mod obligatoriu acuzat. Cel mai probabil, se dorește audierea lui, ce nu este posibilă fără inițierea urmăririi penale.

Infracțiunea însăși constă în amenințarea cu vătămare corporală și lichidarea proprietății prin incendiere sau prin altă metodă ce prezintă pericol public. Aceasta se poate considera săvîrșită din momentul primirii amenințării de către președinte, adică, după ce el a auzit sau a văzut declarațiile respective sau a citit despre ele.

De regulă, în dosarele din această categorie față de bănuiți nu se aplică arestul preventiv. Însă, dacă, spre exemplu, figurantul se va eschiva de la prezentarea la procuratură, atunci el ar putea fi arestat. Infracțiunea face parte din categoria celor ce prezintă pericol public, deoarece atentează la activitatea normală a uneia dintre instituțiile-cheie. Totodată, este încălcată ordinea publică, iar victima a fost prejudiciată. În acest caz este vorba doar de un prejudiciu psihologic, moral.

Însă, pentru tragerea la răspundere în baza acestui articol, procuratura trebuie să dețină suficiente probe care să confirme amenințările. Dacă sînt suficiente temerile victimei, legate de punerea în aplicare a amenințărilor – este o problemă discutabilă.

Procurorii însă urmează să demonstreze intenția directă în acțiunile lui Usatîi. În cazul dat, nu contează dacă acesta intenționa să-și pună în aplicare amenințările sau nu. Scopul lui este de a sista activitatea publică sau schimbarea caracterului acesteia.

Nu voi comenta conotațiile politice, dar nu pot exclude faptul că intentarea dosarului penal este folosită drept factor de reținere. În ciuda simplității aparente, această componență a infracțiunii este foarte greu de demonstrat. Ar putea fi nevoie de ajutorul lingviștilor, pentru a determina nivelul de pericol în declarațiile lui Usatîi.

Este foarte probabil că după îndeplinirea acțiunilor procesuale necesare, urmărirea penală va fi sistată. În caz contrar, există multe șanse că dosarul să se ruineze în instanță”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав