Cutremure stiri: 507

Deputatul Marian a comentat cazul celor „130 de mii de alegători cumpărați de Șor”

4 oct. 08:45   Societate
12 ore in urma 4250 2

130.000 de alegători moldoveni au primit bani de la gruparea criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor pentru a vota contra referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE, banii fiind transferați din Rusia prin intermediul unei bănci care se află pe lista sancțiunilor internaționale.

Deputatul PAS Radu Marian a comentat deconspirarea schemei în platoul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Gruparea criminală „Șor” a încercat o astfel de schemă și în alegerile locale, nu prea le-a reușit, acum o încearcă la o scară mai largă, pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Autoritățile știu despre acești oameni, cine și-a deschis conturi, ceea ce trebuie să înțeleagă toți că riscă amenzi usturătoare și confiscare de proprietăți. Avem deja mai multe persoane sancționate. Nu voi da cifre exacte. Miza este independența, supraviețuirea democrației Republicii Moldova. În joc este viitorul democratic, democrația și dreptul la vot al oamenilor, aspirațiile noastre de a deveni membri UE. În fiecare societate există o anumită pătură care este mai vulnerabilă și poate fi mai ușor manipulată să răspundă la apeluri de a încălca legea. Vînzîndu-ți votul pentru 400-500 de lei, îți vinzi țara”, a declarat Radu Marian.

Deputatul a mai îndemnat oamenii să-și informeze rudele și prietenii despre riscuri.

Amintim că poliția a identificat pînă acum 130 de lideri teritoriali, care ar dirija activitatea grupului, ar acumula listele cu datele de identitate a persoanelor racolate, după care le-ar transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor la Promsveazbank. Aceștia sînt remunerați lunar cu echivalentul a 45.000 de lei. Alți 1927 de președinți de sector ar racola și dirija activitatea grupului de activiști și simpatizanți, acumula listele cu datele de identitate ale persoanelor și le-ar transmite liderului teritorial, fiind remunerați lunar cu echivalentul a 4600 de lei. Peste 50.000 de activiști ar racola și dirija activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, ar acumula listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate și le-ar transmite președintelui de sector, fiind remunerați lunar cu echivalentul a 4600 de lei. Peste 70.000 de simpatizanți ai lui Șor ar fi fost racolate și instruite să voteze „Nu” la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană și să susțină un anumit candidat, fiind remunerate cu sume cuprinse între 900 și 1800 de lei lunar.


Moldovenii implicați sau care sînt tentați să se implice riscă să piardă bunuri în contravaloarea banilor transferați de către politicianul fugar sau chiar pușcărie, i-a avertizat șefa Procuraturii Anticorupție.

9
2
2
2
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав