X 
Cutremure stiri: 503

Sindicatele au solicitat o întrevedere cu Filip

26 ian. 2016,, 17:45   Societate
1138 1
Профсоюзы потребовали встречи с Филипом
Foto: cuvintul.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat în scrisoarea adresată şefului Guvernului, Pavel Filip, să convoace în zilele apropiate Comisia pentru consultări şi negocieri colective. Organizaţia califică această măsură drept una necesară în condiţiile crizei social-economice accentuate, relatează NOI.md.

În cadrul Comisiei pentru negocieri sindicatele intenţionează să discute mersul aprobării şi executării angajamentelor bugetare în sfera socială. CNSM insistă ca Guvernul să reexamineze politica stabilirii preţurilor şi tarifelor la produsele petroliere și resursele energetice, să împiedice majorarea neîntemeiată a preţurilor la produsele alimentare de primă necesitate şi să adopte măsuri pentru ridicarea nivelului de trai pe calea majorării salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor şi burselor.

„Majorările din ultimul an s-au răsfrînt negativ asupra populaţiei, a cărei putere de cumpărare este în continuă deteriorare”, se specifică în scrisoarea adresată şefului Cabinetului de miniştri. În ea se menţionează că, potrivit datelor statistice oficiale, în noiembrie 2015, salariul mediu nominal brut a constituit 4613,4 lei, înregistrînd o creştere de doar 5,9 la sută. „Indicele preţurilor de consum pentru aceeaşi perioadă a constituit tocmai 113,5 la sută”, menţionează sindicatele.

Potrivit lor, situaţia este şi mai complicată în cazul categoriilor social-vulnerabile, în special al pensionarilor. „Pensia medie pentru limită de vîrstă este de 1191,83 lei, sumă ce nu acoperă nici minimul de existenţă”, se arată în scrisoarea CNSM. Reamintim că, potrivit situaţiei de la 1 iulie 2015, minimul de existenţă în Moldova constituie 1724 de lei.

La 25 ianuarie, sindicatele şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente politice din ţară.. CNSM a îndemnat autorităţile la un dialog constructiv cu toţi reprezentanţii societăţii civile şi politice pentru a nu admite tensionarea situaţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав