Cutremure stiri: 503

Ministrul Justiţiei: Vinovaţii de pierderea proceselor Moldovei la CEDO vor fi acţionaţi în judecată

27 ian. 2016,, 09:38   Societate
1610 1
Министр юстиции: Виновные в проигрыше процессов в ЕСПЧ против Молдовы выплатят ущерб
Foto: justice.gov.md
Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a anunţat că vinovaţii de pierderea proceselor la CEDO, împotriva Moldovei, vor plăti despăgubirile. Astfel, 37 de funcţionari vor fi acţionaţi în judecată. Potrivit lui Vladimir Cebotari, aceste persoane au încălcat drepturile cetăţenilor.

"A sunat ceasul ca fiecare persoană care a încălcat legea să răspundă. Este vorba despre recuperarea prejudiciului provocat de deciziile pentru care Moldova a pierdut dosare la CEDO, de la judecătorii care au luat decizii incorecte. Din aceste 37 de persoane fac parte atât judecători, cât şi procurori sau alţi funcţionari publici. Doar o persoană nu mai lucrează în sistem în prezent", a menţionat Cebotari.

Persoanele cu funcţii de răspundere, găsite vinovate, vor fi acţionate în instanţă chiar de astăzi. Ministrul Justiţiei a spus că aceştia nu au fost anunţaţi preventiv, aşa că va fi o surpriză pentru ei.

"Aceste persoane vor fi acţionate începând cu ziua de astăzi în instanţă şi urmează să compenseze prejudiciile morale, materiale şi cheltuielile suportate de cetăţenii noştri. Vom urmări inclusiv bunurile personale ale acestor persoane culpabile", a adăugat ministrul.

"Cauzele reţinute pentru a fi intentate acţiuni de regres se referă la cauze de violenţă domestică, revizuiri ilegale a unor hotărâri irevocabile, detenţie preventivă ilegală, protecţia datelor cu caracter personal, judecarea unor dosare în absenţa reclamanţilor, etc", a precizat ministrul Cebotari.

Acţiunile lansate de Ministerul Justiţiei vin să sporească responsabilitatea angajaţilor din sistemul judecătoresc, dar şi respectarea drepturilor cetăţenilor. Astfel de acțiuni vor fi aplicate pentru fiecare caz pierdut de către Republica Moldova în continuare.

Ministrul Justiţiei a anunţat că lista persoanelor, care urmează să fie acţionate în instanţa de judecată, va fi făcută publică în curând.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав