X 
Cutremure stiri: 501

Întreprinderile din Transnistria vor fi scutite de achitarea "impozitului pe pierderi"

27 ian. 2016,, 11:45   Business
707 1
Приднестровье: Бизнес освободят от уплаты "налога на убытки"
Foto: infomarket.md
Întreprinderile din Transnistria, în structura veniturilor cărora la sfîrşitul anului 2015 veniturile din vînzările produselor proprii a constituit cel puţin 70%, nu vor achita "impozitul pe pierderi". Acest fapt este prevăzut de modificările intrate în vigoare marţi la Legea privind impozitul pe venit al organizaţiilor, din autoproclamata RMN.

Hotărîrea a fost adoptată la iniţiativa liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, şi are drept scop "sprijinirea întreprinderilor în condiţiile mediului economic extern negativ, precum şi micşorarea poverii fiscale pentru întreprinderile ce înregistrează pierderi".

Pînă în prezent organizaţiile ale căror venituri din vînzări nu acopereau cheltuielile pentru producţia realizată sau se aflau la acelaşi nivel, baza de impozitare se determina luînd în considerare rentabilitatea de cinci procente. Adică, la sfîrşitul fiecărui an întreprinderile care au lucrat în pierdere erau nevoite să recalculeze baza de impozitare şi să achite impozit nu pentru profitul acumulat, ci pentru costul produselor fabricate. Astfel, autorităţile au încercat să stimuleze întreprinderile să lucreze mai bine, să desfăşoare activităţile economice transparent şi să nu ascundă veniturile proprii.

Totuşi, în prima jumătate a anului 2015, din cauza diminuării cererii pe pieţele externe, pierderi au înregistrat 131 de întreprinderi din regiune, inclusiv 40 industriale. Situaţia nu s-a îmbunătăţit nici în a doua jumătate a anului, respectiv mulţi nu au resurse financiare nici pentru a achita impozitele.

"Declinul activităţii economice a ţărilor vecine dictează reguli şi în activitatea întreprinderilor noastre. Pentru exportatorii din Transnistria există pericolul de stopare a activităţii. Ei au fost expuşi la condiţii foarte dure. De asemenea, au fost nevoiţi să creeze baza materială proprie pentru executarea contractelor. Mai mult, de regulă, agenţii noştri economici exportă producţia dată pentru că necesităţile pieţei interne sînt mici, iar devalorizarea leului, cu care noi lucrăm, a dus la faptul că ei acumulau venituri de trei ori mai mici decît cele calculate în contract", a spus viceministrul Dezvoltării Economice, Natalia Sokolova.

Natalia Sokolova a menţionat că "la sfîrşitul anului 2015 întreprinderile în ale căror venituri din vînzări cota producţiei proprii constituie cel puţin 70%, nu vor efectua recalcularea bazei fiscale, dar aceasta nu vizează întreprinderile care oferă servicii".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав