Cutremure stiri: 503

Primarii se plîng de competenţe insuficiente

29 ian. 2016,, 16:00   Politică
1019 1
Примары жалуются на недостаток полномочий
Foto: stat.kapital.kz
Primarii consideră că competenţele existente sînt insuficiente şi se arată nemulţumiţi de faptul că autorităţile centrale promovează interese de partid şi grup. Despre aceasta s-a vorbit vineri la şedinţa Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

Preşedintele CALM, primarul satului Selemet din raionul Cimişlia, Tatiana Badan, a spus la începutul forumului că problema decentralizării puterii nu a fost soluţionată, deşi Congresul o cere pe toată durata celor cinci ani de existenţă.

"Noi vorbim despre transmiterea competenţelor de la nivelul central la cel local. Dar nu se ajunge mai departe de declaraţiile politicienilor. Primarii, fiind în partea de jos a piramidei puterii, în fiecare zi se confruntă cu problemele cetăţenilor, cu nevoile lor. Noi chiar de la început am renunţat la divizarea pe criterii politice sau etnice în activitatea noastră. Sarcina noastră este de a soluţiona problemele localităţilor. Dar nu putem înţelege de ce această activitate este blocată de centru. Nici acum primarii nu pot pe deplin să gestioneze bugetele proprii", s-a indignat ea.

Potrivit ei, o altă problemă constă în presiunile asupra primarilor din motive politice, prin deschiderea dosarelor penale.

"Acest fenomen, din păcate, persistă. Şi asemenea cazuri sînt multe. Noi sperăm că actualul guvern va auzi vocea primarilor. Sînt sigură că Moldova trebuie să se alăture practicilor europene de libertate maximă a acţiunilor pentru administraţiile locale", a spus ea.

Ambasadorul Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz, a subliniat că primarii sînt manageri care "nu au timp pentru jocuri politice, ci trebuie să lucreze în interesul oamenilor".

"Germania este un stat decentralizat în sensul repartizării competenţelor între centru şi local. Noi sîntem convinşi că aceasta este în beneficiul statului şi al cetăţenilor. Transmiterea competenţelor este dictată de timp. Această practică stimulează economia şi bunăstarea contribuabililor. Germania sprijină activ intenţiile de decentralizare din Moldova", a menţionat ea.

Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, consideră că sarcina principală a administraţiilor locale este de a soluţiona sarcinile care şi le-au propus localităţile, îmbunătăţind infrastructura lor, viaţa conaţionalilor.

"Guvernul SUA salută această activitate şi împărtăşeşte aspiraţia dumneavoastră spre reformarea organelor locale", a menţionat diplomatul.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă:

"Acestea sînt şi resurse din bugetul oraşului, şi granturi, şi credite. Avem o singură cerinţă – banii trebuie folosiţi pentru nevoile locuitorilor, transparent şi legal. Credoul meu personal: este bun acel primar, care este informat despre cele mai mici aspecte ale gospodăriei încredinţate de alegători", a spus edilul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав