X 
Cutremure stiri: 507

Filip, invitat la Fabrika: Cele mai importante declarații ale premierului

30 ian. 2016,, 11:15   Politică
980 4

Филип на "Фабрике": самые яркие заявления премьера
Foto: gov.md

(22:22) Pavel Filip: Gazoductul Iaşi - Ungheni este o prioritate pentru noi. Trebuie să fie doar o staţie de comprimare. Imediat cum deblocăm finanţările dintre România şi Republica Moldova, vor porni construcţiile. Am vorbit şi despre conexiunile energetice. Aşteptăm investitori străini să vină să investească în domeniul energetic. Acest lucru ne va ajuta la dezvoltarea mai multor proiect în acest domeniu.

(22:19) Pavel Filip, despre relaţia cu UTA Găguzia: Consider că problemele pot fi rezolvate, am convenit să avem un dialog permanent. Este foarte important să menţinem dialogul. Multe din probleme au fost din cauza lipsei dialogului. Dna Vlah participă la şedinţele Guvernului. A fost şi iniţiativa mea, nu doar o şedinţă clasică. Să mergem împreună cu tot Cabinetul de miniştri cu cei din Adunarea populară ca fiecare problemă să fie discutată la direct. Împreună suntem pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova, să lucrăm împreună pentru binele Republicii Moldova. Multe disensiuni au fost din cauza instituţiilor statului slabe. Au fost cazuri strigătoare la cer. Avem de gând să consolidăm instituţiile statului.

(22:17) Pavel Filip: Nimeni nu putea prezice situaţia politică din Moldova. Cred că oricât de dure ar fi negocierile cu FMI, vom aceepta toate condiţiile pentru că sunt benefice pentru noi. Cu FMI se poate dialoga. Nu întotdeauna lucrurile stau atât de prost cum sunt redate. Este important să demonstrăm că noi am găsit izvorul de finanţare. Am toată încrederea în colegul de la ministerul de Finanţe că va avea o abordare mult mai diferită decât cea de până acum.

(22:15) Pavel Filip: Panoul pe care oamenii vor vedea cum vor fi recuperaţi va fi pe site-ul Guvernului. Este important ca această fraudă să fie investigată până la capăt. Guvernul este în situaţia să recupereze aceşti bani.

(22:14) Pavel Filip: Dacă am fi avut un acord cu FMI în 2011 nu s-ar fi furat miliardul pentru că toţi banii ar fi fost monitorizaţi. Din acest punct de vedere este foarte important să avem un asemenea acord.

(22:11) Pavel Filip: În vizita la Bucureşti am avut discuţii productive şi pragmatice. România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova. am avut discuţii referitor la deblocarea acordului de împrumut de 150 de milioane de euro. Moldova va primi prima tranşă până a avea un acord cu FMI. Sunt condiţionalităţi. Ele înseamnă determinarea noastră de a merge pe reforme, pe acţiuni. Şi SUA, am avut o întâlnire cu ambasadorul american şi cu domnul Tapiola. Am avut discuţii bune, le-am spus care sunt acţiunile pe termen lung şi scurt ale Guvernului. Sper în februarie să avem o primă misiune a FMI în Moldova. Americanii şi europenii vor interveni şi ei. Săptămâna viitoare urmează să mai implementăm nişte proiecte. Un acord cu Fondul nu este important doar pentru a primi bani, ci pentru a recâştiga celorlalţi parteneri şi deblocarea altor finanţări europene.

(22:06) Pavel Filip: Mă voi întâlni cu reprezentanţii mai multor industrii. Vreau să văd care sunt problemele cu care se confruntă. Vreau să verific dacă sunt rezerve. Putem găsi o formulă convenabilă pentru toţi. Ce trebuie să facă statul pentru a proteja producătorul şi dacă aceste măsuri de protecţie pot duce pe urmă la o optimizare de cheltuieli. Acest lucru trebuie analizat. Atunci când eşti într-o criză trebuie să iei toate măsurile să micşorezi cheltuielile. Trebuie să facem tot posibilul ca cetăţenii să scoată mai puţini bani din buzunare. Vom face tot posibilul ca veniturile cetăţenilor să crească imediat ce vor creşte veniturile în bugetul statului. E o abordare logică şi absolut normală.

(22:05) Pavel Filip: Nu trebuie să ne concentrăm pe prezent. Trebuie să asigurăm o transparenţă în formula stabilirii preţulilor. Asta este important.

(22:00) Pavel Filip: Atunci când lucram asupra programului de Guvernare, identificam priorităţile şi am făcut cunoştinţă cu un sondaj sociologic. Oamenii sunt interesaţi de calitatea vieţii. M-a pus pe gânduri acest lucru. Diminuarea preţurilor la gaze şi combustibili nu este meritul Guvernului. Am văzut motivele la suprafaţă, iar petroliştii erau obligaţi să facă acest lucru. Discuţia cu ei a catalizat această scădere a preţurile. Am avut o discuţie cu ANRE şi foarte repede s-au reunit în şedinţă pentru a stabili preţurile gazelor naturale. La fel şi în cazul motorinei şi benzinei. Preţurile acestora vor fi calculate după preţurile platz. Această metodologie va fi aplicată din 1 aprilie. Am auzit şi probleme din partea lor precum că staţiile alimentare sunt prea dese. Cred că în zilele următoare vom veni cu o formulă să reglementăm şi acest proces.

(21:48) Pavel Filip: După discuţia cu primarii, pentru mine am făcut concluzia că problema majoră care există este comunicarea dintre administraţia publică locală cu Guvernul. Este o direcţie doar în cadrul Cancelariei de Stat. Am discutat problemele care ţin de finanţare, drumurile prin localităţi, alte proiecte de dezvoltare. Pornind de la situaţia financiară din Moldova suntem în situaţia de a trage un pic centura. Nu este atât de rău financiar în Moldova aşa cum se zvoneşte. Bani de pensii şi salarii vom avea. Vreau să avem bani şi pentru investiţii şi pentru dezvoltare.

(21:44) Pavel Filip: Este foarte important ca dialogul cu mediul de afaceri să nu se reducă. Am convenit să avem o platformă de dialog permanent. Trebuie să le luăm de la un capăt. Sunt probleme care urmează să fie rezolvate cât mai repede. Controalele sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă businessul. Mediul de afaceri va veni cu un şir de propuneri în scris. Trebuie să creem condiţii pentru cei din business ca impozitele şi taxele să nu îi constrângă, iar în buget să vină bani.

(21:42) Pavel Filip: Nu a fost nicio solicitare din partea protestatarilor să discute cu Guvernul. Eu am avut tentative să vorbesc cu liderii protestatarilor. Nu am primit nici un răspuns clar. Consider că dialogul nu trebuie să aibă loc doar prin intermediul instituţiilor media. Nu se doreşte un dialog cu Guvernul. Noi suntem deschişi. Suntem determinaţi să mergem pe dimensiuni şi nu pe populism. Dacă aceste propuneri şi sugestii ar îmbunătăţi planul de activitate al Guvernului ar fi foarte bine.

(21:38) Pavel Filip: Cei de la guvernare, Parlamentul, sunt dispuşi pentru dialog. Mi se pare binevenită acest dialog. Consider că fiecare problemă poate fi depăşită prin dialog. Multe dintre revendicările înaintate de protestatari pot fi discutate. Încurajez pe toţi să meargă pe această platformă de dialog. Sunt omul dialogului şi consider că toate problemele pot fi rezolvate prin dialog.

(21:36) Pavel Filip: Nu am inteţionez să schimbăm pe cineva din funcţie. Guvernele de coaliţie au şi o nenorocire. Fiecărui partid îi revinea o instuţie şi încearcă să-şi instaleze clientela acolo. Nu am de gând să merg pe asemenea criterii. Cei care îşi vor face treaba bine urmează să muncească mai departe.

(21: 35) Pavel Filip: Nu înseamnă că acei din business trebuie să se simtă relaxaţi şi să facă ce vor ei. Pentru că imediat după aceasta vom vedea cel care a greşit în aceste trei luni de zile, desigur că va fi pedepsit. Doar nu vor fi controale abuzive care să-i sustragă de la activitatea zilnică.

(21:31) Pavel Filip: Am avut mai multe întâlniri cu mediul de afaceri. M-au mirat problemele cu care se confruntă ei, pentru că sunt aceleaşi cu care m-am confruntat şi eu. Este vorba de controalele abuzive. Din 100 dosare intentate, pe masa judecătorilor ajung doar cinci procente. Sunt hărţuiţi de toate controalele, dar mai sunt şi alţii. Termenul de trei luni este ca colegii să vină cu un proiect de lege ca aceste controale să fie transparente.

(21:00) Prim-ministrul, Pavel Filip, este invitatul din această seară la emisiunea Fabrika.

Află ce crede premierul despre situația din Republica Moldova şi care sunt piorităţile pe care şi le-a trasat după primele zece zile de la învestire?

Care sunt şansele de a semna un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi de a redobondi încrederea partenerilor externi?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав