X 
Cutremure stiri: 503

Sîrbu: Nu exclud că președinția CEC-ului va reveni opoziției

4 feb. 2016,, 10:33   Politică
1045 3

Sîrbu: Nu exclud că președinția CEC-ului va reveni opoziției
Foto : tribuna.md

Majoritatea parlamentară este dispusă să acorde opoziției dreptul de a desemna candidatul la funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale. Anunțul a fost făcut de deputatul democrat Sergiu Sîrbu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.

Parlamentarul a declarat că această opțiune este deocamdată examinată, decizia finală urmînd a fi luată pînă pe 11 februarie, cînd expiră mandatul membrilor actuali ai Comisiei. Potrivit lui, postul de președinte al CEC ar putea reveni PSRM-ului, PCRM-ului sau PLDM-ului, care, de asemenea, s-a declarat partid de opoziție.

„Din cîte știu, majoritatea este dispusă să acorde opoziției dreptul de a-și înainta candidatul pentru funcția de președinte al CEC, deci nu exclud că președinția CEC-ului va reveni opoziției. Această funcție este una foarte importantă, cu pîrghii destul de importante, care ar face să țină sub control toate procesele din această instituție. Cred că asta va compensa pe deplin faptul că opoziția nu va avea o majoritate în CEC, precum a avut-o anterior”, a explicat Sergiu Sîrbu.

Potrivit deputatului, chiar dacă președintele Comisiei Electorale Centrale nu este desemnat de Parlament, dar de membrii CEC, această opțiune va fi luată în calcul. Deputatul a mai menționat că, conform calculelor prealabile, cinci mandate de membru CEC ar putea reveni majorității, iar trei – opoziției.

„Dintre acei nouă membri ai CEC, un membru este desemnat de către președinte, ceilalți opt – de Parlament, reprezentînd proporțional majoritatea și opoziția. Comisia juridică, imediat după 11 februarie, urmează să inițieze procesul de selectare a candidaților, care vor trece toate verificările conform legii. Comisia va propune candidaturile Parlamentului și vor fi confirmați cu votul a 51 de deputați”, a punctat Sîrbu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав