X 
Cutremure stiri: 503

Candu: Scopul platformei de discuții Chișinău-Comrat ține de restabilirea încrederii

4 feb. 2016,, 12:13   Politică
995 1

Candu: Scopul platformei de discuții Chișinău-Comrat ține de restabilirea încrederii
Foto : noi.md

Interesele minorității găgăuze din Republica Moldova în ultimii 15 ani au fost pe alocuri ignorate. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în contextul desfășurării primei ședințe a grupului de lucru privind statutul special al Găgăuziei. Evenimentul a reunit deputați, aleși locali și reprezentanți ai societății civile de la Chișinău și Comrat, notează NOI.md.

„Putem spune că în ultimii 15 ani interesele regiunii au fost chiar ignorate, fără să se pună accent pe dezvoltare, pe incluziune, nu s-a pus accent pe învățarea limbii găgăuze, pe învățarea limbii române, pe integrarea tinerilor găgăuzi în viața economică a Republicii Moldova. Tinerii găgăuzi pleacă pentru a se integra în Rusia sau în altă parte. Este important să existe o reintegrare a minoriții găgăuze”, a menționat Candu.

Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității unității teritoriale autonome Găgăuzia se va întruni în ședință cel puțin o dată în două săptămîni. Potrivit lui Candu, grupul urmează să ajusteze legislația națională în așa fel, încît statutul special al Găgăuziei să fie respectat.

„Menirea acestei platforme este recuperarea încrederii. Dacă această platformă va avea succes, de ce nu, am putea să încercăm să o aplicăm în proiectul de reintegrare legat de Transnistria. Sper să am în zilele următoare o primă discuție cu președintele așa-numitului Soviet Suprem de la Tiraspol”, a spus Candu.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, a salutat, la rîndul său, lansarea noii platforme de comunicare.

„Reuniunea de astăzi s-a desfășurat la un nivel înalt. Trebuie să găsim soluții la toate problemele prin intermediul acestei comisii. Important e să fie voință și sînt sigur că vom reuși”, a declarat Constantinov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав