Cutremure stiri: 505

Businessmenii din Moldova vor beneficia de un regim simplificat de obţinere a autorizaţiilor de export-import a mărfurilor

9 feb. 2016,, 15:45   Business
2918 2
Бизнесменам Молдовы облегчат получение разрешений на экспорт и импорт товаров
Foto: sharji.net
Businessmenii din Moldova pierd prea mulți bani şi timp pentru a obţine autorizaţii de import/export a mărfurilor. Se preconizează că această situaţie se va schimba în urma creării versiunii actualizate şi obligatorii a Tarifului vamal integrat al Republicii Moldova (TARIM), ceea ce va reduce semnificativ timpul pierdut și cheltuielile financiare suportate de agenții economici în procesul de autorizare a importului/exportului. Simplificarea sistemului de autorizare a importului/exportului este prevăzută de reforma promovată în cadrul campaniei Update Moldova, relatează NOI.md.

În prezent, în Moldova există 12 instituţii (ministere, agenţii, comisii interdepartamentale) care eliberează autorizaţii pentru activitatea economică externă. Acestea nu-şi coordonează activitatea, ceea ce duce la dublarea lucrărilor efectuate. Un agent economic este obligat să obțină cîteva acte permisive pentru o singură categorie de mărfuri. Nici una dintre cele 12 instituții nu dispune de o listă clară și exhaustivă de acte permisive pe care trebuie să le obțină un agent economic. În unele cazuri, businessmanului îi este greu să înțeleagă dacă o marfă se supune autorizării, iar în altele statul îl obligă pe omul de afaceri să obţină autorizaţii moldoveneşti, care nu sînt obligatorii pentru instituțiile de peste hotare.

Reforma TARIM, promovată de Update Moldova, prevede că specialiştii care activează în cadrul celor 12 instituţii vor examina la „aceeaşi masă de lucru” lista actelor, categoriilor de mărfuri, impozitelor şi taxelor pentru fiecare grup de mărfuri. Reforma este orientată spre urgentarea activității grupului de lucru creat prin dispoziţia Guvernului şi aprobarea listei exhaustive a mărfurilor supuse autorizării şi a actelor permisive.

Potrivit șefului adjunct al Departamentului venituri și control vamal al Serviciului Vamal, Vadim Muntean, Serviciul îşi doreşte transparenţă în sistemul de autorizare a importului/exportului pentru a uşura atît activitatea oamenilor de afaceri, cît şi a funcţionarilor publici. Fiind în fruntea Grupului de lucru, Serviciului Vamal este responsabil de coordonarea activității instituţiilor partenere pentru a asigura facilitarea comerţului internaţional prin optimizarea procesului de autorizare.

Drept urmare, graţie versiunii actualizate a TARIM, întreprinderile vor avea acces la o informație veridică şi exhaustivă, iar dublările nejustificate de acte permisive vor fi înlăturate și se vor reduce costurile operaționale. Baza de date va fi accesibilă gratuit online.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав