Cutremure stiri: 507

Ghimpu: Gurin poate că va rămîne procuror general, dar poate că nu

12 feb. 2016,, 11:05   Politică
2935 2
Гимпу: Возможно, Гурин останется генпрокурором, а может, и нет
Foto: nbm.md
Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se pronunță în continuare pentru desemnarea unui procuror european, însă crede că însăși Uniunea Europeană nu este interesată în acest lucru. Politicianul a menționat că în schimb a fost delegat un grup de experți care a venit cu recomandări în lupta cu corupția. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul TV „N4”, informează NOI.md.

„Nu trebuie să așteptăm că în Moldova va veni un controlor în calitate de procuror, care ne va soluționa problemele din justiție. Cu toate că eu susțin în continuare această idee, cei din UE consideră că lupta cu corupția și funcționarea legilor nu poate depinde de o singură persoană, de aceea au trimis un grup întreg de experți care vor analiza cadrul legal pe trei direcții: implementarea reformelor în justiție, sistemul de prevenire a spălării de bani și combaterea corupției”, a declarat Ghimpu.

Liberalul a relatat despre întrevederea cu reprezentanții UE, care au anunțat partea moldovenească despre delegarea grupului de experți. „La acea întrevedere am participat eu, Lupu și Filat. Oficialii europeni ne-au asigurat că nu vor insista pe îndeplinirea cerințelor lor, ci doar ne vor prezenta recomandări, pe care ar fi de dorit să le realizăm. Vom ține cont de ceea ce ne vor spune, pentru că sînt persoane competente care activează exact în aceleași instituții de drept pe care le verifică în Moldova”, a menționat deputatul.

Ghimpu este convins că cerințele sporite ale UE în domeniul combaterii corupției și reformării sistemului de drept s-ar putea solda și cu desemnarea unui nou procuror general. „Gurin ar putea rămîne în această funcție, dar poate fi și schimbat. Acest lucru depinde nu doar de partidul nostru”, a subliniat liderul PL.

Amintim că, la începutul lunii decembrie 2015, la invitația Guvernului și Parlamentului, în Moldova a sosit un grup din 15 experți pentru a verifica activitatea instituțiilor de drept. Printre experți se numără și procurorul general al DNA din România, Laura Codruța Kövesi. Raportul final cu privire la activitatea acestui grup de experți urmează să fie publicat nu mai tîrziu de luna mai 2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав