X 
Cutremure stiri: 503

Gurău: Consiliul Municipal va pierde procesul privind demiterea pretorului sectorului Centru

12 feb. 2016,, 13:30   Capitala
2780 1
Foto: noi.md
„Dacă ţinem cont de complexul de chestiuni incluse ieri pe ordinea de zi de către consilierii municipali, atunci putem constata că intenţiile lor de a-l demite pe pretorul sectorului Centru sînt corecte, iar acţiunile lasă de dorit. Pretorul a fost demis ilegal, deoarece pretorii sînt desemnaţi de primar, fiind reprezentanţi ai puterii executive în sectoarele municipiului”, a declarat pentru NOI.md fostul consilier municipal Victor Gurău.

Potrivit lui, doar o singură clauză a Legii privind statutul municipiului Chişinău din 1995 stipulează posibilitatea numirii pretorilor anume de consiliul municipal.

„Însă această Lege are statutul de lege specială şi este inferioară Legii privind administraţia publică locală din 2006, care stipulează expres că pretorul este numit de primar şi este reprezentantul puterii executive. Îmi pare rău, dar pretorul sectorului Centru va fi restabilit în funcţie. Adică va apela la instanţa de judecată. Cu siguranţă, hotărîrea Consiliului municipal va fi anulată. Nu văd temeiuri juridice pentru ca Consiliul municipal să cîştige acest proces, deoarece norma legislativă stipulează numirea pretorilor de către primar şi pretura nu este o subdiviziune structurală a Consiliului Municipal în calitate de ramură a administraţiei publice locale în teritorii”, a afirmat expertul.

El a adăugat: „Consiliul are dreptul să-şi exprime votul de neîncredere, dar nu este împuternicit să elibereze pretorul din funcţie. Potrivit legii, consilierii ar trebui să-i prezinte primarului o notificare întemeiată, motivată, cu exprimarea votului de neîncredere din partea ramurii legislative a administraţiei în legătură cu tragedia în localul „La soacră” şi solicitarea de a-l destitui din funcţie”.

Potrivit lui Victor Gurău, Oleg Poiată a fost numit în funcţia de pretor al sectorului Centru în 2014, în urma unui concurs. Calitatea concursului este deja o altă problemă. Anterior, în 2013, printr-o dispoziţie a primarului Poiată a fost numit pretor interimar al sectorului Centru. De menţionat că Oleg Poiată este membrul Partidului Liberal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав