Cutremure stiri: 507

Deputat european: UE trebuie să contribuie la recîștigarea încrederii în sistemul bancar din Moldova

15 feb. 2016,, 16:12   Politică
2521 3

Deputat european: UE trebuie să contribuie la recîștigarea încrederii în sistemul bancar din Moldova
Foto: bani.md

Uniunea Europeană trebuie să ofere sprijin concret autorităților de la Chișinău și să nu se rezume doar la un rol pasiv, consideră deputatul european Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului, acest suport e necesar pentru investigarea fraudei bancare și recuperarea banilor, notează NOI.md.

„Trebuie să oferim un sprijin concret și nu doar să ne rezumăm la un rol pasiv. În ceea ce privește frauda din sistemul bancar, UE trebuie să pună la dispoziție experți în combaterea fraudei fiscale, a evaziunii și spălării banilor, care să ajute autoritățile de la Chișinău să recupereze prejudiciul pînă la ultimul ban. Uniunea trebuie să contribuie la recîștigarea încrederii în sistemul bancar din Republica Moldova”, se arată în declarația lui Siegfried Mureșan.

În opinia eurodeputatului, experții UE pot fi de folos și în procesul de evaluare a băncilor – care sînt cele viabile și care au nevoie de restructurare. De asemenea, supravegherea bancară trebuie întărită, consideră deputatul.

„Pentru ca o astfel de fraudă să nu se mai repete, este nevoie de o mai bună supraveghere bancară, de o bancă națională independentă, cu o conducere aleasă transparent și cu un management nepolitizat care să decidă strict în interesul politicilor financiare. UE poate ajuta și eu fac apel să pună la dispoziție experți din partea Comisiei Europene, din partea Băncii Centrale Europene care să contribuie cu expertiză în vederea întăririi sistemului bancar”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Potrivit lui Mureșan, UE ar trebui să trimită de urgență experți în toate domeniile în care sînt necesare reforme. „Dacă UE dorește ca Moldova să ducă la îndeplinire toate aceste reforme, nu este suficient să-i ceară asta, trebuie să o ajute în cel mai concret mod cu putință”, mai afirmă eurodeputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав