Cutremure stiri: 507

UE cere investigarea fraudei bancare și depolitizarea instituțiilor de stat

15 feb. 2016,, 17:00   Politică
4932 6

UE cere investigarea fraudei bancare și depolitizarea instituțiilor de stat
Foto: ritmeurasia.org

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi o rezoluție cu privire la Republica Moldova. Printre recomandările înaintate Guvernului de la Chișinău se numără investigarea imparțială a fraudei din sistemul bancar, aducerea în fața justiției a persoanelor vinovate, dar și numirea unui guvernator neafiliat politic în fruntea Băncii Naționale, notează NOI.md.

„Consiliul face apel la autorităţile din Republica Moldova să se asigure că cazurile de fraudă care au afectat sistemul bancar în 2014 să fie supuse unei investigaţii aprofundate, imparţiale, de asemenea, cu scopul de a recupera fondurile deturnate şi de a aduce pe cei responsabili pentru justiţie. Acesta îndeamnă autorităţile să întreprindă audituri la cele trei bănci aflate sub supraveghere specială prin rapoarte de înaltă calitate şi să întreprindă acţiuni ulterioare, în strînsă colaborare cu FMI, precum şi să ia în considerare o radiografie a riscurilor sistemice din sectorul bancar”, se arată în declarația miniștrilor de externe ai UE.

În opinia Consiliului, Guvernul de la Chișinău ar trebui să declare drept prioritare reformele care vizează depolitizarea instituţiilor de stat, corupţia sistemică, reforma administraţiei publice.

Totodată, Consiliul a lansat un apel la consolidarea independenţei Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Miniștrii de externe au subliniat necesitatea de a numi guvernatorul Băncii Naţionale pe baza unui proces apolitic, transparent şi credibil.

Lipsa de independență a instituțiilor de drept este o altă problemă abordată de Consiliul UE. „Subliniem importanţa aplicării reformelor care asigură independenţa, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar şi a instituţiilor anticorupţie”, se arată în declarația Consiliului UE.

Instituția se arată îngrijorată și de fenomenul concentrării proprietăţii în mass-media. În opinia Consiliului UE, legislația națională trebuie îmbunătățită astfel, încît să fie asigurat pluralismul de opinie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав